𝐔𝐍𝐒𝐊𝐈 𝐒𝐌𝐀𝐑𝐀𝐆𝐃𝐈 𝐍𝐀𝐆𝐑𝐀Đ𝐄𝐍𝐈 𝐙𝐀 𝐄𝐊𝐎 𝐈𝐙𝐀𝐙𝐎𝐕 – 𝐙𝐚𝐛𝐚𝐯𝐧𝐢 𝐩𝐚𝐫𝐤 „𝐙𝐞𝐤𝐨 𝐢 𝐩𝐨𝐭𝐨č𝐢ć“

Posljednje dvije godine Unski smaragdi su u suradnji sa Nacionalni park UNA radili na projektu Eko izazov “Učinimo svoju zemlju joĹĄ ljepĹĄom”.

Zapuštenu i zaraslu površinu na lokaciji Kulen-Vakuf u Nacionalnom parku „Una“ smo pretvorili u prekrasni Zabavni park „Zeko i potočić“.

S ciljem da donesemo pozitivne promjene u zaštiti životne sredine, da poboljšamo ekološku svijest, aktivizam i volonterski rad, od početka do kraja projekta učešće je uzelo 𝟑𝟏𝟖 𝐯𝐨𝐥𝐨𝐧𝐭𝐞𝐫𝐚, a zajedno smo u fazama proveli 𝟏𝟕 𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 – krčenje šiblja, kultiviziranje zarasle površine, farbanje mosta, kamenja, postavljanje mobilijara, kućica za ptice, eko poruka, vjetrenjače, klackalica, ljulja, klupe, stolove, kućica za djecu koju smo predali na korištenje Centru „Duga“ za djecu bez roditeljskog staranja Kulen Vakuf, pravili smo labuda od recikliranog otpada, sadili cvijeće, drveće, kreirali „𝐓𝐮𝐧𝐞𝐥 ć𝐞𝐥𝐣𝐚“.

Zahvaljujemo se svim volonterima, posebno djeci OŠ Kulen-Vakuf, Orašac, Dječijem ekološkom parlamentu Unskih smaragda koji su u manjim grupama u više akcija dali učešće u uređenju i formiranju zabavnog parka, uposlenicima Nacionalnog parka „Una“, uposlenicima Poljoprivredni zavod USK koji su s nama na ovoj lokaciji iskorijenili invazivnu vrstu ambroziju, mještanima Kulen Vakufa, kao i posjetiocima Nacionalnog parka „Una“.

Posebnu zahvalu upućujemo Premijeru Vlada Unsko – sanskog kantona Mustafi RuĹžniću, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaĹĄtitu okoliĹĄa USK – ministru Adnanu Alagiću i pilani „Pogy“ d.o.o. iz Bihaća koji su jednim dijelom podrĹžali realizaciju ovog projekta.

Voditelji projekta su Amarildo Mulić, Admira-Anja Alijagic i Emina Štrkljević.

Osvojenu novčanu nagradu ćemo u potpunosti iskoristiti za nastavak uređenja i obogaćivanja sadržaja u Zabavnom parku „Zeko i potočić“.

𝐄𝐊𝐎 𝐈𝐙𝐀𝐙𝐎𝐕𝐎𝐌 𝐒𝐌𝐎:
❇️𝐏𝐨𝐛𝐨𝐥𝐣š𝐚𝐥𝐢: ekološku svijest, volonterski rad i aktivizam.
❇️𝐈𝐬𝐤𝐮𝐬𝐢𝐥𝐢 𝐬𝐦𝐨: biti društveno odgovorni, racionalni, i kreativni.
❇️𝐏𝐫𝐯𝐢 𝐩𝐮𝐭 𝐬𝐦𝐨: pokazali da se nesebičnim zalaganjem, radom, voljom, trudom mogu postići nevjerovatne stvari.
❇️𝐍𝐚𝐮𝐜̌𝐢𝐥𝐢 𝐬𝐦𝐨: biti odgovorni prema prirodi, dizajnirati, izrađivati i reciklirati.

𝐍𝐚š𝐚 𝐳𝐞𝐦𝐥𝐣𝐚 𝐁𝐨𝐬𝐧𝐚 𝐢 𝐇𝐞𝐫𝐜𝐞𝐠𝐨𝐯𝐢𝐧𝐚 𝐣𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐤𝐫𝐚𝐬𝐧𝐚, 𝐚 𝐦𝐢 𝐬𝐦𝐨 𝐣𝐞 𝐤𝐚𝐨 𝐦𝐚𝐥𝐢 𝐤𝐨𝐭𝐚č𝐢ć 𝐮 𝐨𝐯𝐨𝐦 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭𝐮 𝐮č𝐢𝐧𝐢𝐥𝐢 𝐣𝐨š 𝐥𝐣𝐞𝐩š𝐨𝐦.

𝐇𝐯𝐚𝐥𝐚 𝐓𝐢𝐦𝐮 𝐄𝐤𝐨 𝐢𝐳𝐚𝐳𝐨𝐯, 𝐮𝐝𝐫𝐮ž𝐞𝐧𝐣𝐮 „𝐑𝐮𝐤𝐞“ 𝐢𝐳 𝐒𝐚𝐫𝐚𝐣𝐞𝐯𝐚, 𝐭𝐞 United States Embassy to Bosnia and Herzegovina!

🍀 𝐁𝐢𝐬𝐭𝐚𝐫 𝐮𝐦, 𝐛𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚 𝐔𝐧𝐚! 🍀

🎥 Pogledajte video⤵️
Hvala Irfan Alijagić Foto i Video Produkcija
https://www.facebook.com/unskismaragdibihac/videos/623608341627413 😍

Odgovori