Nakon Vlade FBiH, i USK odustao od uvođenja VTP sistema

Cenzura.ba | federalna.ba / Foto:Federalna.ba

U Federaciji se već nekoliko dana priča o uvođenju sistema vakcinisan-testiran-prebolio. I Unsko-sanskom kantonu je prema mišljenju struke bio potreban taj korak, međutim, kada je Vlada Federacije promijenila mišljenje i odgovornost prebacila na niži nivo vlasti, promijenila se i situacija u USK-u.

Radi se o tome da Unsko-sanski kanton ima mali procenat vakcinisanog stanovništva drugom dozom svega 13%, da se svi pribojavaju nadolazećih praznika, ali se vlasti ne usude povući potez zbog negodovanja stanovništva.

S druge strane, strogoća se trenira na ugostiteljima. Uposlenici javnih ustanova neće u sistem, ali gosti hotela, restorana i kafića hoće.

Zbog ozbiljne situacije u zapadnoevropskim zemljama i dolaska dijaspore za praznike, ali i mali procenat vakcinisanog stanovništva, sve je bilo spremno za uvođenje sistema vakcinisan-testiran-prebolio.

“Mi smo na sjednici donijeli određene zaključke, između ostalog, da ćemo i mi ići u proces uvođenje ovog pravila vakcinisan-testiran-prebolio za ustanove koje su bile prvobitno definisane, odnosno na javno-privatne ustanove zadravstvenog karaktera i ustanove socijalne zaštite”, navodi Muris Halkić, ministar zdravstva, rada i socijalne politike USK.

Ministar kaže, odnosilo se to na uposlenike i od njih bi se tražio jedan od ova tri dokumenta priliskom dolaska na posao. Međutim, kako je Vlada Federacije odustala od toga i prebacila odgovornost na niži nivo vlasti, došlo je do promjene mišljenja.

“S obzirom na to da je Vlada donijela takvu odluku, krenuli smo u reviziju naših zaključaka i mišljenja smo da mi nećemo kao kanton ići prvi u taj proces”, dodaje Halkić.

Međutim, ono od čega se nije odustalo jesu ugostitelji. Svi oni koji budu organizirali proslave i doček Nove godine u ugostiteljskim objektima dužni su tražiti dokumente, odnosno, da bi gosti ušli u objekat moraju biti vakcinisani, testirani ili imati potvrdu da su bolest već preboljeli.

U cijeloj ovoj zavrzlami desila se i dobra stvar. Zbog najava o uvođenju spomenutog sistema, povećan je interes za vakcinaciju.

“Odaziv je bolji nego prije mjesec-dva, zbog najvjerovatnijeg uvođenja pravila prebolio-vakcinisan-testiran”, kaže Majida Cucak, doktorice medicine u Domu zdravlja Bihać.

Premijer Unsko-sanskog kantona nije želio pred kamere, ali je rekao da ćemo saznati sve na sjednici Vlade koja se u pravilu održava četvrtkom. Međutim, ono što svi znaju, ali govore kada ne snimamo jeste da nam je zbog izuzetnog malog procenta vakcinisanih i dolaska dijaspore ovakva odluka potrebna, ali da nema hrabrosti za njeno uvođenje.

Odgovori