Irfan Peljto ostaje u prvoj kategoriji UEFA sudija

Peljto je ove sezone sudio dvije utakmice u grupnoj fazi Lige Šampiona

Najbolji bh. sudija Irfan Peljto je ostao u prvoj kategoriji arbitara za drugi dio sezone 2021. / 2022.Prva kategorija je odmah ispod “elitne kategorije”, a osim Peljte tu se nalazi još 56 europskih sudija.

Luka Bilbija i Miloš Gigović su u drugoj kategoriji, dok su u kategorijama ženskih sutkinja svoje mjesto našle Merima Čelik i Tanja Račić.

Alem Bajrović, Igor Puzović i Faris Kečo su u drugoj kategoriji sudija za futsal takmičenja.

Inače, Peljto je ove sezone sjajno sudio na dva meča grupne faze Lige Šampiona.

Najbolji bh. arbitar je dijelio pravdu na utakmicama Bešitkaš – Ajax te Juventus – Malmo i u potpunosti opravdao povjerenje UEFA-e.

Peljto je prije nekoliko dana za portal Reprezentacija.ba govorio o suđenju u Ligi Šampiona i uporedio sa dijeljenjem pravde na našim terenima.

“Pristup bi trebao biti isti, međutim smatram da je teže suditi našu ligu, iz više razloga. Kod nas su najveći problem tereni. Igrača ima dobrih, ali ni oni zbog nekih vanjskih utjecaja ne mogu pokazati puni svoj potencijal, kao ni mi suci. Ne možete na jednom blatnjavom terenu pustiti prednost, smanjiti broj prekršaja. Naša liga je specifična sama po sebi i jedna od zanimljivijih. Pogledajte tabelu, i u regionu se prati, pa samim tim morate paziti i izbjegavati bilo kakve greške da se ne bi provlačili po medijima. Inače, imam običaj da se pripremam tri dana prije utakmice. Ako, primjerice, igra Juventus, pregledat ću njihovu zadnju utakmicu, kakav vrše pritisak, koji igrači najviše dodaju između sebe, koji im je problematičan”, rekao nam je Peljto.


(Reprezentacija.ba

Odgovori