U Bihaću je danas svečano obilježena 79. godišnjica Prvog Kongresa USAOJ-a u sklopu svečane manifestacije „Dani AVNOJ-a 2021. godine“.Naime, u gradu na Uni od 27 do 29.12.1942. godine desio se jedan od najznačajnijih datuma u historiji mladih bivše Jugoslavije, budući da je na tadašnjoj slobodnoj teritoriji organizirano omladina iz svih tadašnjih republika održala Prvi Kongres USAOJ-a donijevši odluku da na cijelom prostoru Jugoslavije mladi stanu rame uz rame u svim partizanskim jedinicama i da se bore protiv fašističkog okupatora do konačnog oslobođenja domovine .

Prisutnima su se obratili članovi UABNOR-a Bihać, Hamdija Adbić, ratni komandant i Jasmin Stambolija, Savjetnik gradonačelnika Bihaća.

„ Bihać je grad koji ima bogatu i životopisnu prošlost. Bihać je kraljevski grad, Avnojevski grad, antifašistički grad. Bihać je grad na vjetrometini historijskih dešavanja karakterističnih za ovaj dio Evrope, nekada slobodan kraljevski grad, nekad republika, a uvijek Krajina i uvijek „krvava haljina“. Svjesni smo naše uloge i mjesta u proteklih više od sedam i pol vijekova i upravo nam sve godine postojanja Bihaća nameću obavezu da budemo odgovorni prema našem gradu i njegovim građanima, da ga volimo i radimo za njegovu dobrobit. Ponosni smo na antifašističku borbu i činjenicu da se naš grad prepoznaje širom države i regiona kao mjesto koje je udarilo temelje antifašističkoj borbi u II. Svjetskom ratu. Mi naše prijateljske odnose moramo graditi na bazi istine i uvažavanja i baštiniti tekovine antifašizma u ovim teškim vremenima. Borili smo se od 1941. do 1945. godine protiv fašista i nacista , a svoju borbu nastavili smo i 1992. godine boreći se protiv novih fašista i nacista koji su željeli uništiti državu BiH. „ istaknuo je Jasmin Stambolija, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Odgovori