Establišment u Beogradu odbija raskrstiti sa prošlošću: Vučić prešutno odobrava…

Džaferović: Zabrinjavaju poruke koje ovih dana dolaze iz institucija Srbije/EPA


Što ukazuje na jako opasno raspoloženje prema Bošnjacima u institucijama Srbije

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović reagovao je na posljednji politički potez iz Srbije nakon što je odlikovan osuđeni ratni zločinac Vinko Pandurević rekavši kako zabrinjavaju poruke koje ovih dana dolaze iz institucija Srbije jer su usmjerene protiv Bošnjaka i BiH.

– Najprije je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Srbije uručio odlikovanje zločincu Vinku Pandureviću, koji je pred međunarodnim sudom osuđen za zločine počinjene u okviru genocida u julu 1995. godine. Nedugo nakon toga, objavljen je skandalozni i sramotni snimak pripadnika policije Republike Srbije kako pjevaju pjesme u kojima se veliča genocid u Srebrenici i otvoreno prijeti Bošnjacima Sandžaka novom Srebrenicom i Vukovarom, kazao je Džaferović.

Ističe da takve poruke dolaze iz ključnih sigurnosnih institucija Srbije. Tvrdi da je najviši državnih vrh, predvođen predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prvi događaj prešutno odobrio, prenosi Fena.

– Drugi je popraćen tek mlakom i nedorečenom reakcijom, što ukazuje na jako opasno raspoloženje prema Bošnjacima u institucijama Srbije. Uzimajući u obzir da uz ovakve signale, ide i neprestano naoružavanje Srbije i ratoborna retorika ministra policije Srbije, jasno je da establišment u Beogradu još uvijek odbija istinski raskrstiti sa prošlošću, te sanjajući snove iz 90-ih stvara nove prijetnje miru u regionu, držeći građane susjednih država kao taoce i sprečavajući izgradnju normalnih odnosa i evropsku budućnost, zaključio je Džaferović.

Oslobođenje

Odgovori