Iz SDA Bihać reagiraju: Skandalozna izjava ministra zdravstva USK šokirala Bišćane: Traži uvezivanje kontejnera

Gorući problem Doma zdravlja Bihaća je možda i ponajbolja slika i prilika rada sadašnjeg ministra zdravstva, rada i socijalne politike Murisa Halkića. Iako je Vlada FBiH promptno djelovala i doznačila 3 miliona KM za izgradnju objekta Doma zdravlja koji je oštećen u potresu prije godinu dana, ministar još nije ustanovio šta bi i kako trebalo graditi a u čitavoj priči najviše trpe Bišćani i Bišćanke, odnosno korisnici zdravstvenih usluga.

U uslovima nedostojnih medicinskih standarda za 21. vijek, ljekari i medicinsko osoblje primorano je raditi u improviziranim uslovima i kontejnerima već punih godinu dana, bez naznaka suštinskog rješavanja problema.


Građani Bihaća se osjećaju poniženim jer svoja osnovna ljudska prava, a što zdravstvena zaštita zasigurno jeste, nisu u mogućnosti realizirati u uslovima dostojnim čovjeka i vrlo često su prisiljeni zdravstvenu potrebu realizirati u privatnim zdravstvenim ustanovama.

“Mi smo u SDA uložili maksimalne napore da prevaziđemo problem funkcionisanja primarne zdravstvene zaštite na nivou grada Bihaća. Poduzeli smo konkretne aktivnosti i uputili inicijativu prema Vladi Federacije BiH te u saradnji sa federalnim zastupnicima i našim predstavnicima u Vladi obezbijedili 3 miliona KM za tu namjenu. Nažalost, resorno ministarstvo nije dovoljno učinilo na prevazilaženju ovog problema. I pored toga što ministar pokazuje institucionalnu inertnost u rješavanju problema, u jučerašnjoj informativnoj emisiji FTV dodatno ponižava građane, nadrealno im poručujući da rješenje problema COVID ambulante vidi u “uvezivanju kontejnera.”
Bišćani i Bišćanke zaslužuju puno više od “uvezanih” kontejnera,navodi se u saopćenju Gradske organizacije SDA Bihać.

(Press SDA Bihać)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.