Svi žele u Njemačku, a Nijemci došli živjeti u Bosanski Petrovac

Posljednjih nekoliko godina BiH napušta sve veći broj ljudi u potrazi za boljim životom, posebno mladi ljudi. Međutim, u posljednjih godinu dana svjedočimo dolasku cjelokupnih Njemačkih porodica u potrazi za kako kažu novim životom u našoj državi. Posjetili smo Njemačku porodicu Krasser koje se doselila u Bosanski Petrovac i tu planiraju svoju budućnost. Pokušali smo doći do odgovora zašto su napustili državu poput Njemačke, za kojom mnogi čeznu, te zašto bi neko napustio uređen sistem, sigurnost i pošao putem BH neizvjesnosti???

O odlasku državljana BiH u Njemačku za boljim životom svjedočimo svakodnevno, ali o dolasku Nijemaca koji žele živjeti u našoj državi i ne tako često. BiH, tačnije Bosanski Petrovac je od maja prošle godine za četveročlanu porodicu Krasser postao novi dom i mjesto odakle planiraju graditi svoju, novu budućnost.

Razlog zašto su napustili rodni Würzburg je kako su nam rekli taj što oni smatraju da Njemačka nema ono što oni traže u životu i što ih ispunjava – mir, priroda, sloboda i uživanje u životu. Osjetili su to u Bosanskom Petrovcu kada su tu proveli nekoliko dana godišnjeg odmora.

Ističu da su izuzetno zadovoljni susretljivošću mještana i brzinom prilagođavanja. Kako to kod nas uvijek biva, ruku prijateljstva su im pružile komšije.

„Njihov razlog je da Njemačka nije kao što je bila. Pošto su sad upoznali BiH, bolji im je život ovdje. Svaki dan smo skupa, jedemo pijemo, družimo se, radimo, šetamo, sve zajedno.“ – ističe komšinica Krasserovih Senada Delić.

Kćerku su već upisali u prvi razred osnovne škole u Bosanskom Petrovcu, uči jezik. Nedostaju joj prijatelji, ali je i ovdje već sklopila nova prijateljstva. Trenutno su u procesu dobijanja vize i boravišne dozvole. Iako ovdje mogu živjeti od djedove Njemačke penzije, planiraju otvoriti svoju firmu, ali kako kažu, tek kada su krenuli prikupljati potrebnu dokumentaciju shvatili su komplikovanost naše administracije.

Dok je Njemačka za mnoge zemlja iz snova, lijepo je znati da neko, negdje, želi doći i živjeti u BiH jer je to naša domovina u kojoj želimo ostati, raditi, živjeti i stvarati sebi budućnost.

Krajina.ba

Odgovori