ŠAH…MAT

Šah je strateška igra između dva igrača koji se nalaze na suprotnim stranama.

Nekom ova igra ide bolje od ruke, nekom lošije. Svaki potez bi trebao imati svoj smisao kako bi se došlo do konačnog cilja. Ponekad se povlači rizičan potez, ponekad se igra samo na sigurno, ponekad ste u defanzivi a ponekad u ofanzivi. Sve zavisi kako ste rasporedili svoje figure. Cilj je odbraniti svoga kralja i pokoriti protivničkog žrtvujući na tom putu sve ostale figure. Ponekad vam neko ponudi kraljicu, onako, iz čista mira. Ali to se samo na prvu tako čini. Ako se zaletite, obično, ubrzo iza takvog poteza slijedi i kraj meča.

E, slično je i s politikom. I tu su dvije strane koje vuku određene poteze, raspoređuju figure i svim snagama žele odbraniti kralja. Ponekad se povlače rizični, a takvi su vrlo često efikasni, potezi. Bitno je na vrijeme povući ali i na vrijeme “skužiti” poteze koje povlači druga strana.
Ovu političku partiju na USK-u donekle i mogu razumijeti. Bar sam tako mislio sve dok predsjedavajući Skupštine sinoć nije povukao jedan čudan potez.

Dotični izjavi medijima da je za trenutnu pat poziciju, političku, najodgovornija SDA i Asda, odnosno NES i da je jedino one mogu i riješiti. Ne bi mene to zbunilo da je došlo od nekog ko se površno bavi politikom ali od nekog ko je jako bitna pozicija (u rangu one šahovske kraljice) i još predsjednik stranke koja je dio vlasti (u ovom trenutku i najodgovornije), u najmanju ruku je zbunjujuće. Djeluje kao potez početnika ali ne bih se usudio davati svoj sud, nisam ja na tom levelu. (Ako je ko razumio ovaj potez neka napiše slobodno, bio bih zahvalan).

P.S.razlika političke i šahovske partije je što se ova politička partija uvijek igra na vrijeme i ne može o(p)stati pat pozicija. Najduže na 4 godine. Poslije toga sudija sabere bodove i vidite jesu li vam potezi bili dobri ili nisu. Razlika je još i što kod šaha nema navijača, barem onih glasnih nema.

Odgovori