HAMDIJA ABDIĆ: Ukoliko na sljedećem zasjedanju Parlamenta FBIH prođe moj prijedlog, USK će dobiti veće prihode za cca 10 miliona KMOvo je definitivno priča koju moraju podržati svi zastupnici u Parlamentu FBIH bez obzira iz koje stranke dolazili jer ova priča donosi Unsko-sanskom kantonu u narednom periodu dodatnih 10-tak miliona KM na godišnjem nivou.


Uvijek pričamo kako ne dobijamo ništa od Federacije i kako smo zapostavljeni od Sarajeva, a evo samo u protekle 2 godine samo Vlada Unsko-sanskog kantona je dobila preko 55 miliona KM, a da ne govorimo o raznim projektima na magistralnim cestama na području cijelog kantona, Aerodromu Golubić u Bihaću i mnogim drugim projektima koji su dobili značajna sredstva od ovih što ih prozivamo.

Zapitamo li se ponekad da li je i do nas? Da li imamo kvalitetne ljude u Parlamentu Federacije koji mogu izlobirati ljude da glasaju da se i Unsko-sanskom kantonu dodjele neka sredstva? Javljamo li se na sve javne pozive koje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine raspisuje i slične stvari, zapitajmo se?

Očito je da su dosada parlamentarci sa Unsko-sanskog kantona većinom spavali i ako su sredili poneki projekat i obezbijedili neka sredstva, sve je to bilo poprilično sitno.

Ovaj put imamo Hamdiju Abdića Tigra i još nekolicinu parlamentaraca koji se bore rame uz rame sa svojim kolegama parlamentarcima iz drugih kantona da što više sredstva osiguraju za Unsko-sanski kanton i očito je da u tome uspjevaju.

U ovom mandatu, 24. i 25. januara će se održati sjednica Parlamenta FBIH u kojoj će se na dnevnom redu pod brojem 6., naći važna tačka za sve građane Unsko-sanskog kantona. Naime, Hamdija Abdić je još 2019.-te godine inicirao izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, a onda je nakon nekog vremena opet iskoristio svoje Zastupničko pravo i sa još nekoliko kolega ponovo bio predlagač Prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.

Šta to znači za Unsko-sanski kanton?

Ovim izmjenama mijenja se ponder (koeficijent) Kantona Sarajevo sa 2 na koeficijent 1,5. Na taj način, prilikom raspodjele javnih prihoda, Kantonu Sarajevo će se umanjiti 0,5 % odnosno 87 miliona KM, te će se ta sredstva raspodjeliti ostalim kantonima.
Konkretno Unsko-sanski kanton će u prvoj godini dobiti 9.8 miliona KM, a u naredne tri godine još po 1 milion KM više.
Smatram da ćemo uraditi dobar posao i što je najvažnije da ćemo biti pravedni. Očekujem podršku svih kolega Zastupnika i usvajanje ovog prijedloga. Ovo je prilika da se sjetim, da ste me vi, građani Unsko sanskog kantona izabrali u Parlament FBiH, i da je moja obaveza da opravdam vaše povjerenje – završio je za KRAJINA.BA portal Hamdija Abdić Tigar.

IZVORKRAJINA.BA

Odgovori