Na mail naše redakcije stiglo je saopštenje četiri zastupnika u Skupštini USK (Zikrija Duraković, Vildana Alibabić, Rasim Kantarević i Ekrem Prošić).

Kao i svako saopštenje različitih političkih partija i ovo objavljujemo u cjelosti:

Poštovani građani,

Nekoliko zadnjih sedmica imali smo priliku na kantonalnoj političkoj sceni gledati i slušati najgore oblike političke izopačenosti. Znajući da nemaju potrebnu većinu da usvoje najvažniji politički dokument – budžet za ovu 2022. godinu, trenutna vladajuća koalicija NES/SDP smišljeno su ”kasnili” sa svim privremenim finansijskim dokumentima Kantona kako bi se napravio pritisak javnosti, naročito budžetskih korisnika.

Namjerno neodržavanje Skupštine u decembru kada se obično usvajaju privremeni finansijski dokumenti, potpisivanje kolektivnih ugovora sa nekim sindikatima, prijetnje protestima i njihova organizacija pred Skupštinom, kolektivno iživljavanje na društvenim mrežama imedijsko usmjeravanje krivnje prema opozicionim zastupnicima, pokušaji ”lomljenja ruku” ponudama ili prijetnjama, pa čak i kuknjava OHR-u, niz je pokušaja vladajućih da prelome tu 16-tu ruku i da ubjede javnost kako opozicija mora glasati za ponuđene dokumente. Ne mora opozicija glasati za materijale kojeg nudi vlast, vlast je ta koja mora osigurati prolaznost svojim materijalima. Kad to ne može, ta vlast nudi ostavku i daje mogućnost drugim demokratskim rješenjima krize vlasti.

Uz sva ova dešavanja, pojavljuju se na društvenim mrežama razni audio snimci koji na žalost, otkrivaju narav i karakter prvog čovjeka Kantona. Naša je pretpostavka da su ovi snimci napravljeni unutar njihovih krugova, jer ko bi drugi premijeru mogao biti tako blizu, ali je to manje važno od činjenice da su oni trebali biti motiv za moralni čin ostavke premijera, ako to nije bio nedostatak većine u Skupštini USK.

Pokušali smo ponuditi jedno potpuno prihvatljivo i demokratski uobičajeno rješenje u kriznim političkim sitaucijama, stvaranje manjinske vlade bez sudjelovanja SDA i NES u toj vladi da se Kanton politički stabilizira do izbora. U nedelju smo dogovorili sa SDP-om da ćemo kao četvorka sačekati da oni ”još jednom” vide sa svojim organima žele li formirati manjinsku vladu ili dati još vremena svom NES partneru da pronađu način kako da zajedno ostanu na vlasti, rok je bio četvrtak. Na žalost SDP se odlučio na poslednju moguću opciju koja im je preostala, zloupotrebiti stanje bolesnog poslanika i organizirati online sjednicu.

Odlučili su, to je njihovo demokratsko pravo, međutim time je zapečaćen svaki ljudski, moralni i politički pokušaj da povjerujemo da se socijaldemokratija na USK nije do te mjere deformirala, da ne vidi da daje podršku i drži na vlasti stranku prepunu skandala, osoba sa presuđenim kriminalnim radnjama, osoba koje su pod tužilačkim istragama, osoba koje su prodale na hiljade diploma i čiji kadrovi dobrim dijelom posjeduju baš te diplome. Kako je moguće da ne vide tolika stranačka zapošljavanja, kršenje principa demokratije i niza drugih za društvo pogubnih radnji. Realno je postaviti pitanje, da li možda i sami u tome sudjeluju!?

Obavještavamo javnost da se mi kao četvorka iz proaktivnog pokušaja da doprinesemo rješenju nastale političke krize i formiramo sa SDP-om manjinsku vladu, povlačimo do daljnjeg iz ovih pregovora u opozicijsko djelovanje, što smo bili i do sada. Ne želimo sudjelovati u zloupotrebi bolesnog zastupnika i njegovog učešća u online sjednici. Sama pomisao na maltretiranje teško bolesnog čovjeka izaziva u nama zgražanje i osudu, a ovim saopćenjem u potpunosti se ograđujemo od najavljenih skupštinskih dešavanja.
Krajina.ba

Odgovori