Da li je SDP blokirao donošenje budžeta kako bi za sebe pribavio još jednog ministra i direktora


Saopštenje Naše stranke prenosimo u cjelosti:

Da li je SDP USK blokirao usvajanje budžeta USK kako bi dobio dodatne ministarske i direktorske pozicije?

Ako je vjerovati najavama, bliži se kraj agonije budžetskih korisnika na našem kantonu. SDP USK, tačnije rečeno njihovo kantonalno rukovodstvo, su pristali da se održi online sjednica Skupštine USK na kojoj bi trebao biti usvojen budžet.

Ovaj potez bi bio skoro za pohvalu, bez obzira na katastrofalan, predizborno koncipiran budžet, kad ne bismo znali sve detalje ovoga zaokreta.

Kao što je već poznato, prije par mjeseci bio je na stolu prijedlog da se sjednice Skupštine USK-a održavaju online, kako bi se omogućilo učestvovanje i glasanje, teško oboljelog, skupštinsog poslanika Anela Šahinovića.

Takav prijedlog je, na kolegiju Skupštine USK, SDP USK rezolutno odbio i ostavio Vladu kantona bez podrške za usvajanje najvažnijih dokumenata za funkcionisanje kantona, budžet USK i budžet ZZO-a.

Uslijedili su mučni momenti u pokušajima izglasavanja tih dokumenta, prebacivanja krivice na opoziciju, laganja i odgađanja u formiranju manjinske vlade. Sjetimo se samo sukoba na kantonalnoj skupštini, demonstracija, najava štrajkova budžetskih korisnika, kašnjenja plata zdravstvenim radnicima i tako dalje.

Na kraju KO SDP USK pristaje na održavanje online sjednice, ali pod uslovom dobijanja još jednog ministarskog mjesta i par direktorskih pozicija u zdravstvu.

Sa pravom se postavlja pitanje da li je čitava ova blokada usvajanja budžeta i mrcvarenje naših budžetskih korisnika bila samo smišljena predstava kantonalnog SDP-a kako bi se eskviralo formiranje manjinske vlade , a ipak uhljebilo još svojih kadrovika!?

Naravno da će premijer Mustafa Ružnić dati bilo šta da ostane u fotelji, a zauzvrat rukovodstvo SDP-a iskoristi priliku i ishoduje nove ministarske i direktorske pozicije. Nećemo ulaziti u to koliko neko iz bolesničke postelje može relevantno suditi o budžetu i koliko je to uopće njemu prioritet .

Ono šta je sigurno jeste da je sve ovo tako ružno, nisko i nemoralno. Ako je i od SDP-a, puno je.

Quo vadis, socijaldemokratijo?

Izvor Krajina.ba

Odgovori