VELIKA KLADUŠA: Načelniku Fikretu Abdiću usvojeno privremeno financiranje od strane Laburista, NES-a, SDP-a i nezavisnih

Iznenađenje u Velikoj Kladuši. Stranke NES i SDP podržale presuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića


Danas, 10.02.2022. godine, na prijedlog načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića usvojeno je privremeno financiranje općine Velika Kladuša.

Sjetimo se da je upravo 13.01.2022. godine ovaj prijedlog već bio na dnevnom redu i da nije usvojen. Nije, jer su mnogi predstavnici stranaka govorili kako neće glasati za bilo koju odluku presuđenom ratnom zločincu Fikretu Abdiću zvanom Babo.

Međutim, za nešto manje od mjesec dana, očito je da je došlo do određenim promjena kako u razmišljanju tako i u idologijama pojedinih stranaka i za početak, usvojeno je privremeno financiranje Općine Velika Kladuša na čijem je čelu Fikret Abdić.

Stranke i pojedinci koji su glasali za prijedlog načelnika Fikreta Abdića su:

– Laburistička stranka BiH
– NES – Narodni evropski savez BIH
– SDP Socijaldemokratska partija BIH
– Rifat Dolić
– Ibrahim Kajtazović BatoOno što je interesantno, prije nekoliko mjeseci je bio dogovor da se većinom u OV Velika Kladuša opozove Fikret Abdić i da se na mjesto načelnika postavi neko drugi. Međutim, Ibrahim Kajtazović zvani Bato je, i ako izabran ispred SDP-a čiji su vijećnici trebali smijeniti Fikreta Abdića, svojim nedolaskom na sjednicu omogućio Babi da ostane načelnik Velike Kladuše. Nakon toga je izbačen iz SDP-a od strane predsjednika KO SDP USK Razima Halkića.

Sada, mjesec-dva poslije, SDP-ovi vijećnici su glasali isto kao i Ibrahim Kajtazović i samim tim podržali načelnika Fikreta Abdića što znači da je i ovo izbacivanje Ibrahima Kajtazovića bila samo “igranka za narod”.

Novost je itekako i činjenica da je stranka NES podržala Fikreta Abdića što je izazvalo veliko iznenađenje u Krajini. Ipak je Fikret Abdić presuđeni ratni zločinac od kojeg su se osnivači ove stranke uvijek ograđivali. U narodu kruže neprovjerene informacije koje kažu da su stranke NES i SDP podržale Fikreta Abdića kako bi njegova kćerka Dunja podržala budžet Unsko-sanskog kantona na sljedećoj sjednici. Hoće li narod na kraju biti upravu, uskoro ćemo saznati.

Jedno je sigurno, nešto je trulo u Krajini. Da li je ovo uvertira za sljedeću sjednicu Skupštine Unsko-sanskog kantona ili je ovo znak oprosta i pomirenja stranaka i ljudi koji vode ove stranke sa Fikretom Abdićem, još uvijek ne znamo.

Postavlja se pitanje, da li je danas nastala nova koalicija u Velikoj Kladuši i prenosi li se ona i na Unsko-sanski kanton?

IzvorKrajina ba

Odgovori