Povodom imenovanja Sanje Mujakić na mjesto ministrice pravde u Vladi Unsko-sanskog kantona, Saopćenjem za javnost oglasio se GO SDP Bihać.


U nastavku prenosimo Saopćenje GO SDP Bihać.

Na održanoj sjednici Gradskog odbora SDP BiH Bihać, u prisustvu više od 70 članova, u širokoj i demokratski intoniranoj raspravi izražena je privrženost načelu odgovornog i transparentnog rada u okviru organa i organizacija SDP BiH na temeljnim principima socijaldemokratije i u skladu sa Statutom
SDP-a BiH. Članovi SDP grada Bihaća jasnog su stava da niko nema pravo u njihovo ime donositi odluke, zaobilazeći legalne i legitimne organe izabrane u skladu sa Statutom.

Na temelju poučnih iskustava iz prošlosti držimo da su aktivna saradnja i poštivanje vertikale partije, koja počinje u mjesnim i gradskim/općinskim organizacijama, ključni princip uspjeha u provođenju političkog
programa i podrške članova i simpatizera. Stoga, a uzimajući u obzir aktuelne događaje u kojima se „zaobišao SDP Bihaća“ pozivamo više partijske nivoe da spriječe novu destabilizaciju koja je unijela priličnu uznemirenost i nevjericu u naše redove.
Razlog uznemirenosti članstva bihaćkog SDP-a jeste imenovanje ministrice uprave i pravosuđa koja nije dobila podršku legalnih i legitimnih organa SDP-a Bihać, organizacije koja bi trebalo biti njenom matičnom organizacijom.

Ovim putem obavještavamo javnost da kod ovog imenovanja od strane KO SDP USK u potpunosti je zanemaren politički kredibilitet Gradske organizacije SDP Bihać.

Nije nam namjera da licitiramo imenima, bilo kojom pozicijom, niti da se konfrontiramo sa bilo kim, osim jasnog insistiranja na pravu da biramo, izaberemo i predložimo osobe za koje smo sigurni da će u ime Gradske organizacije SDP Bihać odgovoriti profesiji, radnim zadacima i obavezama, i time opravdati povjerenje građana.

Znajući dobro iz ranijih poučnih iskustava, skupo plaćenih padom izbornih rezultata, da je „kadrovska politika kraljica svih politika“, samo želimo da odgovornost za kadrovska rješenja bude isključivo naša.
Ne možemo, ne želimo i nećemo kao najsnažnija organizacija na području USK-a prihvatiti ulogu dekoracije u političkom pozorištu. U odbrani socijaldemokratije „bez populizma, dilova, talova, raznoraznih pokrovitelja i pogodbi“ jasno poručujemo ovdašnjoj javnosti da se Gradska organizacija SDP Bihać ograđuje od djelovanja pojedinih članova velikokladuškog SDP-a, koja se odnose na aktivnu saradnju sa strankom kojoj je na čelu osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić.

Odgovori