Čović: Okončanje pregovora do kraja ove sedmice, zaključci HNS-a potpuno okrenuti BiH


Vrata su kao i dosad potpuno otvorena. Moramo se razumjeti

Predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović rekao je danas da postoji mogućnost da do kraja sedmice pregovori oko izbornog zakona budu gotovi. Dodao je kako mu se vraća optimizam u pregovore te je naveo i kako očekuje ohrabrenje međunarodne zajednice za nastavak pregovora.

– Vrata su kao i dosad potpuno otvorena. Moramo se razumjeti. Ako to bude kako ja očekujem, onda mi ulazimo u potpuno nove faze razgovora. Dimenziju koja više neće spominjati ovu napetost u političkom smislu, nego dati jednu novu vrijednost, ocijenio je Čović.

Čović je govorio i o zaključcima HNS-a, kazavši kako komentara na njih ima jako puno, no smatra da su oni u potpunosti okrenuti prema BiH.


– Mislim da moramo biti zadovoljni s onim što smo uradili i zajedništvom koje je proisteklo iz tog duha održanog sabora, kao i kvalitetom zaključaka koji su do kraja okrenuti našoj domovini BiH, našem narodu, naglasio je.

On nije želio komentirati izjave bošnjačkih političkih predstavnika o spomenutim zaključcima, kazavši samo kratko kako svako ima pravo na svoje mišljenje.

– Kad svi sagledaju ono što smo stvarno napisali i poruku koju smo poslali, ja sam siguran da će svi oni na kraju jednoglasno podržati zaključke, kao što smo to uradili i mi u HNS-u, zaključio je Čović.

Oslobođenje Portal

Odgovori