Naši heroji ⚜❤🇧🇦

GENERAL MUSTAFA HAJRULAHOVIĆ
(22.01.1957.- 08.03.1998.)
-bila je čast poznavati ga ❤

Prije 24 godine nas je napustio general Armije Republike Bosne i Hercegovine, Mustafa Hajrulahović Talijan. Jedan od organizatora otpora i Armije Republike Bosne i Hercegovine, prvi Komandant 1.korpusa ARBiH, heroj odbrane Sarajeva. Mustafa je rođen 22. januara 1957.godine u Banjoj Luci, gdje je završio srednju školu. Nakon što je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu završio s odličnim ocjenama, završio je i školu za pomorskog diverzanta te postao stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Komandant odreda pa zatim i diviziona postao je kao najbolji među diverzantima. Nastavio je stručno obrazovanje, učio italijanski jezik i otišao na školovanje u Italiju. Otuda i njegov nadimak Talijan. Nešto kasnije, postao je kapetan korvete.

Rat u Sloveniji zatekao ga je na službi u Splitu, gdje je živio sa porodicom. Ratovi koje je povela Jugoslavenska narodna armija definitivno su ga okrenuli od toga poziva i Talijan je došao u Sarajevo.

Ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je 8. marta 1998.godine u Hamburgu od posljedica infarkta u 41. godini.

Među braniocima Sarajeva i domovine važi kao istinska legenda koja je u tenama i majici kratkih rukava organizovala patriote da se suprotstave agresoru. Zbog ogromne ljubavi prema domovini nikada nije štedio sebe.
Da mu dragi Allah podari vječni rahmet i smiraj duši njegovoj.

Odgovori