Dodik: Nema ništa od ubrzanog članstva BiH u EU


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da nema ništa od ubrzanog članstva u Evropsku uniju, kako za Ukrajinu, tako i za BiH.

Dodik je naveo da je tokom današnjeg susreta u Antaliji komesar za proširenje EU Oliver Varhelji (Varhelyi) insistirao na funkcionalnosti u BiH kako bi EU mogla da nastavi sa svojim razvojnim projektima.

– Jasno je rečeno ako budu primorani da to neće biti samo kažnjavanje Republike Srpske, nego obustava pomoći za BiH što je razlog da sjednemo i raščistimo u BiH neke stvari – rekao je Dodik nakon sastanka sa Varheljijem na marinama Diplomatskog foruma u Antaliji.

Apeli Varheljija korektni
Dodik je istakao da je nemoguće očekivati da entitet Republika Srpska, nakon stavova koje je zauzela Narodna skupština, “zaboravi ono što se desilo prije šest mjeseci i da se njeni predstavnici pognute glave vrati u institucije BiH i odlučuju onako kako bi želio član Predsjedništva Šefik Džaferović”, prenosi ATV.

– To se neće desiti, bez obzira što su uspjeli da smuvaju dio opozicije u Republici Srpskoj za neke svoje projekte! Neka oni to sa njima završavaju, neka to izguraju sa njima. Mi ćemo se sa tim zakonima vratiti u NSRS kao što je zaključeno i pitati parlament RS kako će glasati delegacija u Domu naroda BiH. To je način kako ćemo djelovati, svidjelo se to nekome ili ne! – poručio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je poručio da su apeli Varheljija korektni i da “ukoliko nema funkcionalnosti u BiH, Evropska komisija ima problem da realizuje planove i projekte što je i suština današnjih razgovora”.

Na pitanje da li je iko pominjao ubrzano članstvo BiH u EU, Dodik poručuje da od toga nema ništa.

– Rekao je Varhelji da nema za Ukrajinu, pa ni za Bosnu i Hercegovinu. To je ono što ne vidi opozicija u Republici Srpskoj koja ne vodi interese RS. Ne vide ih lider SDS-a Mirko Šarović i predsjednik PDP-a Branislav Borenović i glasaju za zakone oko Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i ostalo, glasaju ili su dio tih odluka na nivou BiH kako bi napravili neku štetu Republici Srpskoj, a ne korist. Dakle, od toga nema ništa – naglasio je Dodik.

Nije bilo govora o sankcijama
On tvrdi da u razgovorima na Antalijskom diplomatskom Forumu u Turskoj niko nije spominjao sankcije.

– Normalno i pristojno sam se ispozdravljao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Kada slušate Mladena Ivanića i ostale to ispadne Bog zna šta. Ne bi ni bilo sankcija da to ne traže Šarović i Borenović, to su nam rekli – navodi Dodik.

Dodik i Džaferović, prema programu samita, obratit će se sutra u okviru panela lidera “Budućnost BiH”, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji u nedavnom obraćanju u Evropskom parlamentu izjavio je kako je Unija spremna pružiti ruku evropskoj perspektivi BiH.

– Mnogo je napora uloženo u izbornu i ustavnu reformu. Moraju se održati slobodni izbori u oktobru. Kontinuirani bojkot na različitim razinama može dovesti do blokade investicija iz raznih izvora. Nekoliko puta sam istakao predstavnicima entiteta Republika Srpska da postoji potrebe da se preduzmu hitne mjere za deeskalaciju kako bi se vratili u državne institucije. Uticaj se već vidi – zaključio je Varhelji.

Poručio je da umjesto unutrašnjih sukoba naglasak mora biti na pozitivnom i evropskom putu Bosne i Hercegovine i da će to dugoročno donijeti mir i stabilnost.

– To je plan na kojem svi moramo raditi – rekao je evropski komesar za proširenje.

IZVORavaz.ba

Odgovori