Tužilaštvo Unsko sanskog kantona u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova USK vodi intenzivnu istragu o slučaju misterioznog nestanka 20 hiljada maraka iz sefa pomenute pravosudne institucije.

Radi se o novčanim sredstvima u apoenima različitih valuta, a da je ovo kriminalno djelo evidentirano još 24. februara ove godine potvrdila je Senka Delić, portparol Tužilaštva USK.

“Naš tužilac je prilikom rada na ovome predmetu utvrdio da iz dokaznog materijala nedostaje određena količina novca, o čemu je obavijestio glavnu kantonalnu tužiteljku. Ona je istog dana obavijestila komesara unutrašnjih poslova USK da iz sefa, u koji se inače pohranjuje dokazni materijal i oduzeti predmeti veće vrijednosti, nedostaje određena količina novca. U dogovoru sa komesarom formiran je istražni tim i on se sastoji od policijskih istražilaca i postupajućeg tužioca”, istakla je Delićeva, prenosi portal “nezavisne.com”.

Ona nije mogla potvrditi u kojoj fazi se nalazi istraga, ali je rekla kako je u toku saslušanje svjedoka i utvrđivanje načina kako je došlo do nestanka novca.

Istragu nisu željeli komentarisati ni iz MUP-a USK te su naveli kako će se oglasiti o slučaju kada se ustanove operativni podaci.

Nezvanično, nestali novac je zaplijenjen u krivičnom predmetu koji se, zbog prodaje narkotika, vodi protiv Vahidina Mustafića, pred Opštinskim sudom u Velikoj Kladuši, a sve je prijavio Ekrem Šarić, postupajući sudija u tom predmetu nakon što je ustanovio da nedostaje oduzeti novac.

Pored nadležnih institucija, on je o svemu obavijestio i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Takođe, nezvanično, tokom istrage je utvrđeno kako u pomenutom sefu nedostaje još 25 hiljada maraka iz drugog predmeta kojeg vodi Tužilaštvo USK, ali potvrdu ove informacije nismo uspjeli dobiti.

Odgovori