Slijede pojačani inspekcijski nadzori zbog poskupljenja: Apeluje se na građane da prijavljuju nepravilnosti


Zbog pojave svjetske krize izazvane ratom u Ukrajini došlo je do evidentnog poremećaja i destabilizacije tržišta po pitanju formiranja cijena i marži kod osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda, kao i naftnih derivata.


Od sredine februara 2022. godine po rezultatima nadzora Federalne uprave za inspekcijske poslove evidentno je da subjekti nadzora pretenduju nepridržavanju propisane visine marži što je rezultiralo učestalijim sankcionisanjem u smislu izdavanja prekršajnih naloga.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je 28.2.2022. godine naročito intenzivirala inspekcijske nadzore (FUZIP) nad provođenjem odluka Vlade Federacije BiH o formiranju cijena i marži po pitanju osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata.

Od početka marta ukupan raspoloživi broj federalnih tržišno, turističko-ugostiteljskih inspektora (12) usmjeren je na kontrolu benzinskih stanica po zahtjevima i informacijama Federalnog ministarstva trgovine o povećanju cijena goriva, s obzirom da poskupljenje goriva uvjetuje sva dalja poskupljenja, poručuju iz FUZIP-a, a uz razmjeran broj kontrola po pitanju osnovnih životnih namirnica.

Uzimajući u obzir ograničen broj federalnih inspektora koji radi prekovremeno, FUZIP se obratio i kantonalnim inspekcijskim organima za podršku po zaduženjima iz Zaključka Vlade Federacije BiH i implementaciji važećih odluka Vlade.

Pozivaju građane da im prijavljuju nepravilnosti i apeluju na privredne subjekte da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i da se uzdrže od zloupotreba u uvjetima krize.

Federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove je

Od početka 2022. izvršena su 154 inspekcijska nadzora, kojom prilikom je utvrđeno 85 nepravilnosti (cca.55,19% subjekata nadzora u prekršaju), a što podrazumijeva izdavanje 166 prekršajnih naloga sa finansijskim teretom od 193.100,00 KM – podaci su FUZIP-a.

Navode da je kod jednog prometnika naftnih derivata van prometa stavljeno i oduzeto 13.000 litara dizela zbog utvrđenih nepravilnosti. Također, izvršeno je 80 kontrolnih nadzora u svrhu praćenja i održavanja stanja u skladu sa mjerama propisanim Odlukama Vlade Federacije BiH.

Navedeni podaci ne uključuju rezultate nadzora kantonalnih inspekcijskih organa koji su značajno povećali intenzitet rada po ovom pitanju i koordinirano djeluju shodno Odlukama i zaduženjima Vlade Federacije BiH i kantonalnih vlada.

Na području djelovanja i rada kantonalnih inspekcija, prema još nepotpunim informacijama, konstatovano je da se subjekti nadzora tokom januara i februara 2022. godine djelimično pridržavaju i obavljaju djelatnost u skladu s Odlukom o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode i Odlukom o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, a dominantno su vršeni nadzori formiranja veleprodajnih i maloprodajnih cijena kod značajnijih poslovnih subjekata, veletrgovaca, kao i kod svih većih trgovaca na malo.

Podaci za period januar/februar

U izvještajnom periodu januar-februar 2022. godine je, prema zaprimljenim podacima od strane kantonalnih inspekcijskih organa izvršeno cca. 319 inspekcijskih nadzora, te je prema nepotpunim podacima predviđeno izdavanje 92 prekršajna naloga s finansijskim teretom od 56.350,00 KM, te su donesene 33 upravne mjere u vidu rješenja o otklanjanju nedostataka. Shodno navedenom, prema sublimiranim rezultatima federalne i kantonalnih inspekcija, na području FBiH od početka 2022. godine do početka/sredine marta 2022. godine izvršeno je cca. 437 inspekcijskih nadzora, pokrenuto 258 prekršajnih postupaka što podrazumijeva izdavanje istog broja prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim teretom od 249.450,00 KM.

Napominjemo da će se podaci za mart od strane kantonalnih inspekcija zbog intenzivnog rada prikupiti tek na kraju ovog mjeseca.

IZVORcazin.net

Odgovori