IN MEMORIAM

Đemaludin Čaušević(1945~2021.)

I kao što Una teče, teku tako i dani, životi…
Prošle godine, na današnji dan šokirala nas je vijest o tvom odlasku. Zauvijek.
O tebi, dragi prijatelju, moglo bi se pisati i pisati i opet da ostane nešto nedorečeno.
Neću pisati o tebi kao direktoru, moralisti u ratu, poratnom općinskom načelniku i još dosta toga, spisak bi bio podugačak.
Pisat ću o tebi kao prosvjetnom radniku, likovnom stvaraocu, prijatelju.
Oni kojima si predavao likovnu kulturu nekad davno sigurno će te pamtiti zauvijek, kao što te se i mi rado sjećamo sa Likovnih kolonija “Krušnica” i kao slikara, ali i vrsnog zabavljača i svirača na gitari negdje na Vrelu Krušnice.
U ratnom vihoru dok smo radili i učili djecu pod kišom granata, od tebe smo kao prosvjetni radnici imali nesebičnu pomoć, podršku, savjete zlata vrijedne.
Puno je toga gdje smo zajedno davali svoj doprinos kulturnim manifestacijama u našem gradu na obalama Une i Krušnice.
Ipak jedna je posebna, upečatljiva. To je promocija knjige “Put do povratka” generala Hasanagića posvećena svim herojima našega grada koji su svoje živote položili za ovo u čemu mi sada uživamo~sloboda. Projekat veliki, zahtjevan u svakom smislu riječi jer je realiziran na SRC “Ade” stadion FK “Bratstvo”. Uz tvoju nesebičnu pomoć i ekipu na čelu sa g~dinom Hilmijom Suljićem, Salihom, Samirom, mojim djevojkama iz KUD~a Grmeč i sa mnom, uspjeli smo. Uvijek si bio tu za prijatelje bez obzira koju si funkciju obavljao pa čak i onu načelničku.
Mnogo je toga što se osjeća, a ne može pretočiti u riječi. Pamtimo te kao velikog čovjeka, patriotu i prijatelja.


Neka ti je laka zemlja bosanska, prijatelju Đemo.

Odgovori