U četvrtak 21. aprila u Gradskoj loži Zadar otvorena je samostalna izložba Adnana Dupanovića naziva Iz taloga. Izložba je rezultat bogate saradnje između Gradske galerije Bihać, Narodnog muzeja Zadar i udruge Kreativa Lazaret.

…Posrijedi je misaono bogat, likovno slojevit, izvedbeno do krajnosti izbrušen i osjetilno duboko proživljen umjetnički izraz, što je talog koji se skupio otkad su se i svijet i susjedstvo našli na svojevrsnoj prekretnici a koji je Dupanović upotrijebio na autentičan i beskompromisan način.

Radi se o slikama nastalim kombiniranom tehnikom s elementima kolaža, gdje se specifične i općeljudske figure pronalaze u stiliziranom, apstrahiranom okolišu obrađenom s naklonom prema slikarstvu enformela; što će reći da umjetnik individualne i univerzalne osobnosti promatra i shvaća kroz svjetonazor blizak nasljeđu egzistencijalizma ― svojevrsni pejzaž njegovih slika je prijeteći prema njihovim protagonistima/icama, pa hostilnost prikazanog okruženja služi kao likovna metafora za, pored drugih mogućih interpretacija, suvremeni socijalni kontekst koji zna biti, najblaže kazano, negostoljubiv prema predstavnicima društvenih grupa s kojima Dupanović stupa u ravnopravan i empatičan umjetnički odnos.

Bojan Krištović (Odlomak iz teksta Živo bilo čovjeka u povodu izložbe u Galeriji AŽ / Atelijeri Žitnjak, zagreb)

Odgovori