MUČKO UBISTVO DR IRFANA LJUBIJANKIĆA

Posadama raketnih jedinica koje su oborile helikopter data su odlikovanja, unaprjeđenja i slično, a komandni kadar na svim nivoima je takođe nagrađen i unaprijeđen. Međunarodna zajednica nije reagirala u smislu sankcionisanja krajinskih Srba. Međunarodna zajednica tada nije reagirala u smislu sankcionisanja krajinskih Srba, a do danas nisu procesuirani oni koji su odgovorni za ubistvo dr Irfana Lubijankića, iako su njihova imena dobro poznata.

Po nalogu Vlade Republike Bosne i Hercegovine, doktor Irfan Ljubijankić je krajem maja 1995. godine, predvodeći državnu delegaciju, boravio u Bihaću u cilju pomoći konstituisanja Unsko-sanskog kantona. Prisustvovao je 26. maja 1995. sjednici Izvršnog odbora SDA Bihać gdje je kazao slijedeće:“Ja nisam znao da ću doći na Okrug Bihać, inače šest mjeseci čekam da krenem na taj put i koferi su spakirani. Obišao sam teren ovdje na Okrugu Bihać, obišao sam 501, 502 bbr. Peti korpus radi dosta dobre stvari, Atif Dudaković je suho zlato, ali oko njega ima ljudi koji definiraju dosta njegovih poteza. Uspjeli smo organizirati da sjemena dođu na Okrug, a treba još i đubrivo. Kako god mogu trudim se da se namaknu fina sredstva za ovaj okrug. Ako Bog da iskoristićemo neke veze koje sam stekao u svijetu, što se tiče poslijeratne obnove trebaju projekti“.

U svom obraćanju na konstituirajućoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona u prijelaznom periodu, 27. maja 1995. godine on je kazao slijedeće: „Ja Vas pozdravljam i selamim u vlastito ime, a naravno i donosim pozdrave i selame Predsjednika Izetbegovića. Ja sam danas pričao s njim i on vam čestita na uspjesima koje ste postigli u svim ovim brigadama, i čestita vam na svemu što ste do sada uspjeli postići i osloboditi, i na svim rezultatima koje ste postigli. On živo prati i učestvuje u svemu što se ovdje dešava. To što smo fizički razdvojeni, to je stvar okolnosti i komunikacijskih teškoća, ali ja vas uvjeravam i prenosim vam čvrsto uvjerenje Predsjednika Izetbegovića da je ovo ključni dio Bosne i da se to vrlo dobro mora znati i da se o tome vodi računa“.

Isti dan je dr. Irfan Ljubijankić održao konferenciju za novinare, na kojoj je govorio o međunarodnoj poziciji Republike Bosne i Hercegovine, utiscima u Bihaću, iskustvima sa ostalih prostora Republike Bosne i Hercegovine, formiranju Federacije Bosne i Hercegovine i izbjeglicama i raseljenim licima. Na kraju se osvrnuo i na Stranku demokratske akcije u Bihaćkom okrugu i Bosni i Hercegovini, istaknuvši da „SDA daje političku supstancu bošnjačkom narodu“. Prije ovoga stigao je još da obiđe borce i položaje 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, ulije im samopouzdanje pred oslobodilačke pohode i da se sretne sa svojim Bišćanima.

Sutradan 28. maja, pri povratku, u 02 i 45 minuta oboren je helikopter u kome je bio dr Irfan Ljubijankić i ostali članovi državne delegacije, nedaleko od Slunja, uz samu cestu Slunj-Velika Kladuša, u rejonu sela Kremen. Magnetogram razgovora neidentificiranih osoba registriran na kanalu na kojem su komunicirali obavještajci pokazuje da su krajinski Srbi znali za vrijeme prelijetanja helikoptera.(u prilogu)

Iz redovnog operativnog izvještaja Glavnog štaba srpske vojske tzv. Republike srpske krajine, od 29. maja 1995. godine i Informacije 39. korpusa, od 31. maja vidi se da su ovo mučko ubistvo izvršile posade raketne jedinice 44. raketne brigade 39. kordunskog korpusa, raketnim sistemom KUB. Posadama raketnih jedinica koje su oborile helikopter data su odlikovanja, unaprjeđenja i slično, a komandni kadar na svim nivoima je takođe nagrađen i unaprijeđen.(u prilogu)Pripremili: Nijazija Maslak, muzejski savjetnik i Davor Midžić, dokumentarista

Odgovori