PREŠLI OKO 490 KILOMETARA
U Potočare stiglo 20 super-maratonaca iz Bihaća: Kada mi ne mognemo, trčat će naša djeca

        Foto: Avaz

Oni su prošli Bihać, Petrovac, Ključ, Jajce, Travnik, Sarajevo, Semizovac, Olovo, Vlasenica, Konjević Polje i Srebrenicu


U Potočare je stiglo više od dvadeset maratonaca iz Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona.

Oni su 8.jula krenuli iz Bihaća, a u Potočare su stigli da odaju počast ubijenim u Srebrenici ljeta 1995. godine.

Maratonci su pretrčali oko 490 kilometara u tri dana. Oni su prošli Bihać, Petrovac, Ključ, Jajce, Travnik, Sarajevo, Semizovac, Olovo, Vlasenica, Konjević Polje i Srebrenicu.

Organizator super-maratona Bihać-Srebrenica Semir Šabić kazao je da se sa ovim super-maratonom prenosi poruka da se ne zaboravi i da se nikad nikome ne ponovi ono što se dogodilo u Srebrenici i u čitavoj Bosni i Hercegovini.

– Mi smo krenuli 8. jula u 11 sati i stigli smo danas u Memorijalni centar. Nas 20 maratonaca je uspješno istrčalo ovaj 13. po redu super-maraton.

Svaki dolazak svake godine, evo već 13. put kako se dolazi, osjećanja su uvijek ista, a to je ta gorčina u duši koja se ne može promijeniti jer znamo da je pobijeno 8.372, da još veliki broj žrtava nije našao smiraj.

Mi smo sa USK sebi odredili jedan nijet da mi gajimo sjećanja na žrtve genocide i poslije, kada ne bude dženaza, kada prođe 20-30 godina, da naši podmladci, kad prođe naš biološki sad i kad ne mognemo trčati, trče trasu dugu 495 kilometara i da se uvijek sjeća i da se zna zbog čega se ovo trči.

Kada mi ne mognemo trčati, trčat će naša djeca – poručio je Šabić.

Odgovori