CIJENJENI PRIVREDNIK

Preminuo Mirko Grbešić, hercegovački biznismen i jedan od najbogatijih Hrvata

Širokobriješki privrednik i jedan od najbogatijih Hrvata, osnivač Mepasa Mirko Grbešić preminuo je nakon teže bolesti.

Prema procjeni Forbesa, Grbešić je svrstan među najbogatije Hrvate. U posljednjih nekoliko godina, ta pozicija je varirala među prvih 10 do 15 najbogatijih Hrvata. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na otprilike 35 miliona KM, a poslovno carstvo koje je stekao karakteriše stalan, ali ne prebrzi rast. Na poslovanje njegovih kompanija kao ni na način sticanja vlasništva nad njima, nema primjedbi ni u BiH ni u Hrvatskoj.

Svoju biznis ideju je počeo razvijati 1989. godine kada je osnovao kompaniju Mepas d.o.o., a ubrzo je postala jedna od najjačih u Hercegovini.

Netom nakon rata proširuje svoje poslovanje otvaranjem skladišnog prostora u Širokom Brijegu, Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci.

Potom se počeo baviti uvozom i distribucijom hrvatskih i stranih brendova u Bosni i Hercegovini. Zatim je 1998. godine za 20 miliona njemačkih maraka, što je tada bio prilično velik novac, kupio osječku Saponiju. Nakon toga je postao vlasnik i bjelovarskog Koestlina.

Mepas 2000. godine otkupljuje i kompaniju metalne proizvodnje i ugradnje Metalac iz Širokog Brijega. Grbešić je također postao vlasnik Maraske i Brodomerkura.

Za osječki Kandit dao je šest miliona eura te još prilično uložio kako bi se brand vratio na police i među potrošače. Uz to, preuzeo je obvezu da će do 2014. premjestiti kompaniju s postojeće lokacije i napraviti novu u osječkom predgrađu Nemetinu. Ta investicija je vrijedna 20 milijuna eura.

U Mostaru je 2012. godine otvorio najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini koji se prostire na skoro 100 hiljada kvadratnih metara, a nosi naziv Mepas Mall. U njemu su prisutni CineStar multiplex, McDonald’s, New Yorker te druge svjetske poznate robne marke koje još nisu ušle na tržište BiH, uz mnoge restorane, trgovine i kafiće koji su dio sadržaja prodajnog centra.

S vremenom i bez skandala, izrastao je u jednog od vodećih preduzetnika u BiH. U medijima se pojavljivao “samo kada mora”, a privatni život držao je podalje od javnosti.

“Poslovna politika koju vodimo na svim tržištima je jasna, legalna i transparenta, tako da ne dajemo povoda za bilo kakve špekulacije”, govorio je svojevremeno.

Grbešić je finansirao i rad lokalnih sportskih klubova, a poznat je kao osoba koja rado učestvuje u humanitarnim akcijama. Dugogodišnji je glavni sponzor i član uprave NK Široki Brijeg. Također, na glasu je zbog socijalne osjetljivosti i spremnosti pomoći ljudima u nevolji.

Klix.ba

Odgovori