Čestitka ministra Samira Jašaragića povodom Dana 511. Slavne brdske brigade


Poštovani suborci, pripadnici 511. Slavne brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, prvog septembra s ponosom obilježavamo tri decenije od osnivanja 511. Slavne.

Vi, kroz Vaša herojska djela i časnu borbu ušli ste u istoriju ratovanja i ukupnu istoriju Bosne i Hercegovine kao pobjednici i oslobodioci. Glas o prisustvu 511. brigade na frontu ulijevao je pouzdanje i sigurnost našem narodu, a u neprijateljske redove smetenost i strah. Vi ste ponos B. Krupe i Krajine, ratnici koji su dobili najveće bitke u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, zaslužili epitet jedne od udarnih brigada Petog Korpusa i ušli u legende koje će pamtiti buduće generacije i pokoljenja.


Svoj ratni put slavno ste priveli kraju oslobađanjem svoga rodnog grada, a slike oslobođenja B. Krupe i danas svjedoče o silnoj želji, upornosti, snazi i odlučnosti našeg čovjeka da čuva i odbrani svoju domovinu.

Nažalost na našem slavnom ratnom putu 503 pripadnika 511. Slavne dalo je svoje živote za domovinu, čast, svoj narod i njima dugujemo najviše.


Zbog svega neka im je vječna hvala i slava i uvijek ih se s ponosom sjetimo u svojim molitvama. Na nama preživjelima je velika odgovornost i nimalo lak zadatak jer su vam naši hrabri ratnici visoko postavili ljestvicu časti, odvažnosti, poštenja i odlučnost da čuvamo svoju Domovinu.

Stoga nastavite kao i dosad ponosno i predano služiti našem narodu i Bosni i Hercegovini.

Dragi, svima Vama koji nosite Bosansku Krupu i 511. u srcu čestitam Dan 511. Slavne brdske brigade!

Bosanska Krupo, grade ponosni čestitam ti dan 511. Slavne!

Samir Jašaragić, mag. oec.

Ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi USK

Odgovori