U sklopu Dana oslobađanja Bosanske Krupe održan je i svečana sjednica veterana MUP RBIHSkupu se je obratio ministar unutrašnjih poslova RBiH Avdo Hebib, koji se referirao na iznimno važnu činjenicu u našem odbrambeno-oslobodilačkom ratu, a to je da MUP RBiH nije mobilizirao rezervni sastav policije, rat bi tekao u sasvim drugom pravcu, podsjetivši da je takvu odluku Predsjedništvo donijelo na njegov zahtjev.Kada se dio policijskih snaga srpske, pa i hrvatske nacionalnosti odvojio, bili smo desetkovani. Da bismo mogli da preuzmemo taj dio početne borbe, ja sam predložio predsjedniku Izetbegoviću da izvršimo mobilizaciju rezervnog sastava policije.


Predsjednik se pribojavao da to neće proći te da to neće prihvatiti ni Biljana Plavšić ni Nikola Koljević. Zamolio sam ga da pokušamo. Kad smo počeli razgovarati, Koljević je pitao koliki procent rezervnog sastava želim mobilizirati. Rekao sam da se ne radi o procentu, već potrebi da se tamo gdje se naruši javni red i mir mobilizira određeni broj snaga da bi se javni red i mir uspostavio. Tako mogu Predsjedništvu odgovarati za stanje javnog reda i mira, a u protivnom odmah podnosim ostavku. Koljević je prvi digao ruku i rekao: „Alija, ovo prihvatamo odmah.“ Odluka je donesena, a ja sam kasnije uradio nešto zbog čega sam dobio krivičnu prijavu upućenu Predsjedništvu Jugoslavije – dao sam naredbu svim centrima službi bezbjednosti da izvrše mobilizaciju kompletnog rezervnog sastava policije. Da to nije policija uradila, rat bi se u BiH sasvim drugačije vodio.
Skupu se je obratio ratni i poratni ministar unutrašnjih poslova Okruga Bihać Edham Veladžić, podsjetivši na vrijeme stvaranja Države BiH na učešće policije u tom teškom vremenu, na važnosti očuvanja sigurnosti i bezbjednosti na okrugu, kao i učešću MUP u odbrani BiH, naglasio je da je u toj borbi poginulo 108 pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova od 700 pripadnika koji su mogli braniti državu, izrazio je posebno zadovoljstvo što na teritoriji koja je bila oslobođena od agresora nije bilo napada, logora, nije bilo rušenja vjerski i kulturni objekata kao ni strašnih zločina, nije bilo ništa od onoga što su oni radili na teritoriji koji su okupirali od Bosanskog naroda.
uskvijesti.ba

Odgovori