BIHAĆKI PJESNIK HUSEIN DERVIŠEVIĆ DOBITNIK MEĐUNARODNE NAGRADE BRANKO RADIČEVIĆ



Ova nagrada uručuje se u okviru manifestacije Brankovo kolo, koja se održava u pomen na književnika Branka Radičevića..



Prestižna međunarodna nagrada “Branko Radičević”, koju dodjeljuje institucija Brankovo kolo s područja Novog Sada, pripala je ove godine pjesniku i piscu Huseinu Derviševiću iz Bihaća.

Žiri Institucijeu sastavu Nenad Grujičić (predsjednik), Andrea Beata Bicok i Radmilo V. Radovanović u obrazloženju je naveo da je Dervišević plodni i svestrani pjesnik, pripovjedač, romanopisac, esejista, umjetnik fotografije, publicista i novinar, te da su čuvene Derviševićeve autorske emisije na Radio Bihaću, gdje je kao disk-džokej i hroničar čitao bajke o rokenrolu i “vremenu u kojem se samo jednom ljubilo”.

Nagradu „Branko radičević, u proteklih 50 godina dobila su mnoga poznata imena književnog svijeta kroz godine dobijala su ovu prestižnu nagradu. Među dosadašnjim dobitnicima nalaze se istaknuti pjesnici i pisci iz regije i svijeta Enes Kišević Jirgen Izrael, Olga Martinova i Budimir Dubak, Vjačeslav Kuprijanov..

Ovogodišnje Brankovo kolo trajat će od 10. do 20. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Cenzura.ba/ Autor: RTV USK

4 thoughts on “BIHAĆKI PJESNIK HUSEIN DERVIŠEVIĆ DOBITNIK MEĐUNARODNE NAGRADE BRANKO RADIČEVIĆ”
  1. Dragi Huseine,
    I ja ti od srca čestitam, čini mi se da je ovo jedna od značajnijih tvojih nagrada. Samo naprijed, puno uspjeha i u buducim ostvarenjima!
    Vesna Čauševic Kreho

Odgovori