U Sanskom Mostu obilježena godišnjica brutalne likvidacije 67 nedužnih civila

Sanjani su obilježili još jednu tužnu godišnjicu..


Prije 21. godinu u naselju Sasina nadomak Sanskog Mosta srpske paravojne snage strijeljale su 67 osoba. Bili su to muškarci iz logora „Šehovci“ koji su dovedeni na ovu lokaciju, a potom brutalno ubijeni. Članovi porodica stradalih kao i predstavnici lokalne vlasti razočarani su što i nakon toliko godina od počinjenog zločina organizatori i izvršioci nisu odgovarali pred pravosuđem..

Tog 21. septembra 1995. godine u blizini katoličke crkve u selu Sasina dovedeno je 67 nedužnih civila, muškaraca Bošnjaka i Hrvata, a među njima i jedna žena. Dovedeni su iz logora Šehovci i kotlovnice Hotela „Sanus“, gdje su bili zatočeni, a mnogi su odvedeni iz svojih kuća i porodica. Brutalno su likvidirani u noćnim satima. Članovi porodica ubijenih žrtava, brojni građani kao i delegacije iz društveno političkog života općine prisjetili su se jednog od najstrašnijih zločina koji su počinjeni na ovim prostorima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Zločin su preživjela dva svjedoka koji su potom svjedočili pred pravosudnim organima. Zločin je dokumentovan i u nekim od presuda Haškog tribunala, ali nažalost, od njegovih neposrednih izvršilaca nikada niko nije priveden licu pravde. Strijeljanje nedužnih civila, prema dostupnim dokumentima i informacijama, počinila je zloglasna jedinica Arkanovaca, koji su tih septembarskih dana boravili na području Sanskog Mosta, uz pomoć lokalnih pomagača, a u tom periodu su počinjeni i brojni drugi zločini nad nedužnim građanima Sanskog Mosta.

Tijela žrtava su pronađena u masovnoj grobnici odmah nakon oslobođenja Sanskog Mosta, a ukopana su na šehidskom mezarju u Poljaku. Za razliku od protekle godine, kada je zbog pandemije virusa korona izostao „Marš mira“ od Trga ljiljana do spomen obilježja u Sasini, ove godine marš je ponovo organizovan uz sudjelovanje velikog broja učesnika. Na ovaj način željela se uputiti poruka da se zločin u Sasini ne smije zaboraviti kako se takvi događaji više nikada i nikome ne bi ponovili.



IZVORcazin,net

Odgovori