Dvomeč protiv Grčke

Reprezentacija BiH se vraća u Krajinu: Rukometašice u Cazinu otvaraju novi ciklus kvalifikacija

Ženska seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovina ušla je u kontinuitet nastupa i okupljanja to je svakako pozitivna vijesti znajući da više od decenije nismo imali aktivnu žensku rukometnu reprezentaciju. Naše djevojke večeras igraju prvi meč prvog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine, a protivnik je selekcija Grčke.

Oba duela igraju se u Cazinu. Prvi je na rasporedu večeras u 20 sati, gdje će nominalni domaćin biti selekcija Grčke, a revanš je u subotu od 17 sati gdje će domaćin na papiru biti naša reprezentacija.

Prošle godine u prvom krugu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igrali smo sa Grčkom gdje smo u grupi poraženi rezultatom 29:18 i taj poraz nas je koštao plasmana dalje. Nakon toga smo ostvarili trijumfe protiv Italije i Latvije.

U novom ciklusu našu reprezentaciju sa klupe predvodi bivša reprezentativka Alma Čehajić Hadžović, a asistirat će joj još jedna legenda bh. rukometa Sanja Bajgorić. Za razliku od prošlogodišnjeg duela protiv Grčke u sastavu nećemo imati Jovanu Ilić, Nikolinu Čuturu, Arminu Isić i Admiru Zvekić, koje zbog opravdanih razloga i povreda propuštaju ovaj ciklus.

Selektorica Čehajić Hadžović napravila je miks mladih i iskusnih igračica koje će predvoditi kapitenka Slađana Topić koja iza sebe ima ogromno iskustvo igranja na internacionalnom nivou i sigurno da će biti pravi lider na terenu, što je uostalom pokazala u prošlim kvalifikacijama.

U našem timu vlada sjajno raspoloženje, djevojke vrijedno treniraju i jedva čekaju duele sa Grkinjama.


“Nama je glavni cilj da se fokusiramo na sebe. Dobili smo snimak prijateljskog meča Grčke sa Kosovom, analizirali smo to sa igračicama, vidjeli smo neke stvari koje Grčka radi. Bit će nam zadatak da zaustavimo te njihove stvari u napadu. Ali, ponavljam najviše želim da gledamo sebe, da gledamo našu igru, da damo maksimum. Vjerujem u djevojke i one su maksimalno motivisane da odrade ovaj posao na najbolji mogući način”, kaže Čehajić Hadžović u najavi utakmice i dodaje:

“Cazin se se pokazao kao pravi domaćin. Želim iskoristiti priliku i pozvati javnost da daju podršku djevojakama. One to zaslužuju. Važno je napomenuti da su sve djevojke koje su na okupljanju zdrave, da se dobro osjećaju, nema nikakvih povreda i to je stvarno odlična vijest. Nedostaje nam nekoliko iskusnijih igračica, koje su opravdano odsutne, ali vjerujemo u ovaj tim koji imamo. Vjerujemo da će cure dati sve od sebe.”

Cazin je također sve učinio da obje selekcije imaju vrhunske uslove. Dvorana je uređena, a nema sumnje da će podrška sa tribina biti ogroman vjetar u leđa našoj selekciji jer nakon dužeg vremena jedna naša reprezentativna selekcija domaću utakmicu igra u Krajini.

Izvor:sport.sport.ba

Odgovori