IN MEMORIAM
Preminuo Radoslav Zubanović, legendarni trener Rudara,Jedinstva …





Legendarni fudbalski trener Radoslav Zubanović preminuo je u Prijedoru u 87. godini. Ostavio je dubok trag u Rudaru iz Ljubije, ali i u bivšoj Jugoslaviji.

Rođen je 7. decembra 1935. godine u Sokocu, na Romaniji. Porodica Zubanović se prisilno, preselila u Srbiju, u Mladenovac. Po okončanju igračke karijere završio je školu u Novom Sadu i Višu trenersku školu u Beogradu.

U igračkoj karijeri, promijenio je mnogo klubova. Počeo je u Jedinstvu iz Mladenovca, potom je nastupao za FK Mladenovac, Trepču iz Kosovske Mitrovice, Radničkom iz Niša, Rudaru iz Kaknja, Radničkom iz iz Beograda, Slobodi iz Užica, Budućnosti iz Peći, Vršcu i Rudaru iz Ljubije (danas Rudar Prijedor).

Trenersku karijeru je počeo u Rudaru iz Ljubije početkom sedamdesetih godina, u to vrijeme članu Druge savezne lige – grupa zapad. U debitantskoj sezoni ostvario je sjajan rezultat osvajanjem trećeg mjesta iz Rijeke i Zagreba, a već sljedeće sezone 1971/72. napravio je novi iskorak, osvojio s “rudarima” drugu poziciju na drugoligaškom zapadu i uveo klub u kvalifikacije za popunu Prve savezne lige Jugoslavije.

Potom je sjeo na klupu dobojske Sloge 1973. godine s kojom je bio prvak BiH, dostigao je veliku trenersku popularnost, ali nakon dvije godine odlučio je da se vrati u Prijedor 1975, te ponovo vodio Rudar. Nakon toga je preuzeo bihaćko Jedinstvo u kojem je za četiri godine vratio klub u Drugu ligu Jugoslavije, ali i stigao do osmine finala Kupa kada je Jedinstvo eliminisano od Olimpije u Ljubljani (1:2).

Dalje je vodio BSK iz Slavonskog Broda, a potom se ponovo vratio u Rudar iz Ljubije koji je ispao iz Druge lige i ponovo ga vratio u ovaj rang takmičenja. Potom je napravio “mali izlet” u OFK Prijedor s kojim je stigao do Međurepubličke lige bez izgubljene utakmice.

Vratio se u Rudar u drugoj polovini osamdesetih godina i u sezoni 1988/89. napravio čudo plasmanom u polufinale Kupa BiH. Prijedorčani su zaustavljeni tek poslije izvođenja penala od mostarskog Veleža, a na putu do polufinala “rudari” su rušili prvoligaše: Vardar iz Skoplja, Dinamo iz Vinkovaca, a u četvrtfinalu novosadsku Vojvodinu koja je te sezone bila šampion Jugoslavije. Još nekoliko puta se vraćao u Rudar kao “vatrogasac”, a pred kraj trenerske karijere vodio je klubove iz Srbije: Radnički iz Smedereva, Vršac i Mladenovac.

Bio je dva puta selektor amaterske reprezentacije BiH, a sa Zorislavom Srebrićem vodio je mladu reprezentaciju Jugoslavije.

Sahrana će biti sutra na groblju Pašinac u 13 časova.

Izvor: SrpskaInfo.com

Odgovori