Zvanično je nastala treća najveća banka u FBiH, i to domaća

ASA Banka Naša i snažna je i zvanično pripojena ASA Banci sa 1. decembrom ove godine. Dvije banke formalno su spojene u jednu – ASA Banku, izvještava BiznisInfo.ba.
Podsjetimo, ASA Banka Naša i snažna bilo je novo ime za Sberbanku Sarajevo koju je ASA Banka preuzela početkom ove godine. Sberbanka je tada prodala sve svoje evropske podružnice, a u svakoj državi su ih preuzele lokalne banke.


Integracija je u međuvremenu u potpunosti provedena tako da je ASA Banka Naša i snažna zvanično prestala postojati 30. novembra kada je i izbrisna iz Registra vrijednosnih papira FBiH.

Kako je ranije pisao BiznisInfo.ba, ove dvije banke trenutno imaju aktivu od 2,8 milijardi KM odnosno udio od 10,8 posto na tržištu FBiH. To znači da je nastala treća najveća banka u FBiH, koja je pritom domaća.

– Ponosni i sretni da svoje poslovanje nastavljamo još snažniji, želimo vas obavijestiti da je 1. decembra okončan postupak pravno-formalnog pripajanja ASA Banka Naša i snažna, ASA Banci. Brzina i kvalitet sprovođenja ove konsolidacije su dodatna potvrda kvaliteta i efikasnosti ASA Banke, te strateškom opredjeljenju za dalji rast i razvoj – navode iz ASA Banke.

Kao sistemska banka sa domaćim kapitalom i treća najveća banka na tržištu, ASA Banka donosi sigurnost, stabilnost i podršku privredi i stanovništvu.
IzvorBIZNISINFO

Odgovori