Dvije godine čekaju da im se smiluju: Od pet spratova Doma zdravlja Bihać – rade dva



Skoro da nema ulaza u zgradu na kojem ne stoji natpis da se krećete na vlastitu odgovornost, dok su na pojedinim odjelima zidovi pričvršćeni gredama koje bi ih spriječile od urušavanja uslijed ponovnog potres

Potres koji je prije dvije godine zahvatio Sisak i Petrinju načinio je ogromne štete i bihaćkom Domu zdravlja. S obzirom na to da uposlenici ove zdravstvene ustanove rade u neuslovnom i nesigurnom objektu, to iziskuje svakodnevne sanacije. Uposlenici su se nadali da će izgradnja novog objekta ići bržim tempom, a prema posljednjim informacijama, izgradnja bi trebala početi u proljeće ove godine, javlja Federalna televizija.

Zgrada bihaćkog Doma zdravlja ima pet spratova, nakon potresa – rad ove zdravstvene ustanove odvija se samo na dva.

„Smatram da smo obezbijedili, u okvirima kakvim smo mogli, kvalitetnu zaštitu i da su zdravstveni radnici uspjeli uskladiti interese zaposlenih, interese javnosti i interese građana kojima je potrebna zdravstvena zaštita. Dvije teške su godine gdje se cijela zajednica uključila da se pomogne ovom Domu zdravlja – urađene su sanacije, adaptacije“, ističe Ekrem Tutić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika Doma zdravlja Bihać.

Međutim, zgrada Doma zdravlja svakim danom sve više propada, a kako je raditi u ovako teškim uslovima, najbolje znaju uposlenici koji prethodne dvije godine slušaju samo obećanja.

„Prije dvije godine bila je određena politička elita koja je dan, dva, tri, pet hodala tu oko Doma zdravlja, koji su obećavali da će se te neke stvari promijeniti na nešto bolje. Međutim, ja ću reći, iz svog ugla, koji radim u zoni zračenja – da i dalje nemam ventilaciju, narušeno je moje zdravlje, zdravlje kolega, ne samo u mojoj službi nego i u drugima. Imamo rupe u podu, imamo kolege i kolegice koji jedu pored otpada“, govori Meris Jušić, predsjednik Vijeća uposlenika Doma zdravlja Bihać.

A skoro da nema ulaza u zgradu na kojem ne stoji natpis da se krećete na vlastitu odgovornost, dok su na pojedinim odjelima zidovi pričvršćeni gredama koje bi ih spriječile od urušavanja uslijed ponovnog potresa.

„Prema posljednjem nalazu koji smo dobili od ovlaštene firme, moramo ispoštovati smjernice koje su nam date kako bismo povećali sigurnost i uposlenika i pacijenata. To su većinom neki interventni radovi koje moramo izvesti na sanaciji stropnih obloga, obloga koje prijete da se uslijed manjih podrhtavanja uruše na uposlenike ili pacijente“, objašnjava Ismet Šečić, referent zaštite na radu Doma zdravlja Bihać.

Direktor Doma zdravlja Bihać Ademir Jusufagić napominje kako krajem januara dobijaju glavni građevinski projekat koji će biti revidiran i koji je završen: „Predali smo za građevinsku dozvolu prije 30 dana. Ako bude sve u redu, početak proljeća, u maju se može raspisati javni poziv za izvođača radova. Sve procedure, dok se dođe do toga, dugotrajne su i mukotrpne“.

Zgrada Doma zdravlja u Bihaću stara je 40 godina, a od kada postoji – nije uložena niti marka. Izgradnja nove, prema trenutnim procjenama, koštat će oko 10 miliona maraka. I dok željno iščekuju izgradnju novog objekta adekvatnog za rad, 259 uposlenika svakodnevno obavlja svoj posao – pruža zdravstvenu zaštitu za hiljade građana.

IZVORfokus.ba

Odgovori