Muzeoterapija: Bez Armije R BiH ne bi bilo bosanskohercegovačke državeU modernoj historiji Bosne i Hercegovine 15. april (Dan Armije R BiH) je jedan od izuzetno značajnih datuma, jer simbolizira početak djelovanja organizirane oružane sile čiji je cilj bio zaštita cijelog državnog prostora, svih naroda i svih građana R BiH. To je ono što Armiji R BiH daje historijsku relevantnost i što je čini trajnom u smislu vrijednosti koje historija potvrđuje.

Platformom za djelovanje u ratnim uslovima Predsjedništva R BiH iz 1992. godine, ponuđen je najširi okvir za okupljanje bosanskohercegovačkih patriotskih snaga, definirana osnova za uređenje države i formiranje oružanih snaga, kao i osnova za pregovore o miru. Djelujući na ovako definisanim strateškim ciljevima Predsjedništvo R BiH, je uspješno vodilo odbranu multietničkog bića Republike Bosne i Hercegovine u njenim historijskim i međunarodno priznatim granicama i pregovore za postizanje mirovnog rješenja.

Na principima Platforme o radu Predsjedništva u ratnim uslovima djelovala je i Armija Republike Bosne i Hercegovine kao oružana sila koja je nosila teret odbrane R BiH. Znači Armija R BiH je organizirana s ciljem da se postignu politički ciljevi odbrane. Oko 150.000 pripadnika Armije R BiH, putem sistema komandovanja, bilo je uvezano u funkcionalnu cjelinu koja je imala veliku borbenu moć. Nivo te moći, posebno po osnovu unutarašnjeg moralnog, političkog i organizacijskog jedinstva, davao je snagu i kredibilnost političkom vođstvu u svim mirovnim pregovorima.

Svi sa kojima je političko rukovodstvo R BiH pregovaralo o uspostavi mira u R BiH su znali da iza njih stoji jaka i solidno organizirana vojna sila. Borbena izgradnja Armije R BiH, imala je direktnog utjecaja na jačanje diplomatske političke moći usmjerene na postizanje političkih ciljeva odbrane R BiH. Zbog toga Armiji R BiH moramo biti vječno zahvalni, jer je državnost Bosne I Hercegovine počela upravo onda kada je Armija R BiH osnovana.

Priredio: Maslak Nijazija, muzejski savjetnik

Cenzura.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com