TIHI UBICAJuče sam bila na jednom roditeljskom sastanku, jako me iznenadilo koliko se površno posmatra uticaj promjena u obrazovanju na našu djecu. Olako se traži da djeca, roditelji i nastavnici ulože MALO više napora da obrazovanje i dalje funkcinira.

STVARI SE MORAJU NAZIVATI SVOJIM PRAVIM IMENOM.

To MALO koje se od nas traži je slovom i brojem 300%. Čas je skraćen za 1/3. Nastava je skraćena za 50%. U to vrijeme nastavnici bi trebali ispredavati a djeca savladati 100% gradiva. Po meni to znači samo jedno:

DJECI SE MORA POPUSTITI 70%. TAČKA.

Jedini bolji način je da se mijenjaju programi i način učenja.

Ne govorim ovo samo zbog Korone, a ni zbog drastičnog porasta broja samoubistava među tinejdžerima, već svih okolnosti koje su se drastično promijenile, a mi uporno tražimo i očekujemo promjene od drugih.

Ne može zakonski biti obavezno ono što šteti djeci, a koje (banalne) promjene mi zagovaramo?

I juče sam, a i danas ću citirati jednu mladu profesoricu, čiju mi se izjavu čini sve neophodnije ponavljati.

Imala sam jedno dijete koje nikad nije učilo, jednostavno je uvijek pronalazila način da sve “pohvata” i bude odlikašica – ili odbaci sredinu koja joj ne pruža tu mogućnost. Na prvoj godini fakulteta “zapela” je na Arapskom. Među djecom koja dolaze iz medresa, u startu je bila oštećena za osnove. Po preporuci je krenula na instrukcije i za 2 mjeseca savladala gradivo, te ušla među rijetke studente koji su na njenom fakultetu ikad dobili 10 iz Arapskog jezika. Možda je bolje da kažem da je NAUČILA UČITI jer se kasnije pokazalo da je u ta dva mjeseca postavljen čvrst temelj da kasnije s lakoćom savlada najteže ispite, zbog kojih su mnogi studenti napustili školovanje (pravilno učenje Kur’ana).

Okupljeni na slavlju tog uspjeha, pitala sam instruktoricu kako joj je to uspjelo, a odgovor je glasio:

“LAHKO, JA NE UČIM DJECU ARAPSKI VEĆ DA VOLE ARAPSKI.”

Da nam svima od koristi bude ova uputa, a posebno iznimnoj Nini Halilbašić koja Toplinom mijenja svoj mali svijet.

EA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com