U USK nema mira, plate zdravstvenih radnika u raljama zastupnika koji žele svoje ministreDok većini zdravstvenih radnika u USK kasni plaća pojedini zastupnici u Skupštini to vide priliku da materijalizuju svoju ruku kroz rekonstrukciju vlade. Zato je još na čekanju usvajanje Finansijskog plana zavoda zdravstvenog osiguranja.

– Iskreno, ja pokušavam da skupim potpise kako bi održali vanrednu sjednicu i da to riješimo. Lično mislim da to ne treba vezati za rekonstrukciju vlade o kojoj se ovdje odavno priča, ali imamo nekoliko poslanika koji u svemu vide svoju ličnu šansu pa nisam siguran šta će se dešavati. Ja ću sve uraditi da imamo sjednicu u roku dan dva, za Patriju je izjavio predsjednik Skupštine USK Razim Halkić iz SDP-a.

Da bi se očuvala većina u Skupštini zagovara se smjena čak pet ministara. Cijena je to apetita zastupnika koji su mijenjali dresove ili imaju namjeru da to učine. Tako više nije tajna da bivša zastupnica NIP-a Ifeta Kadić želi dovesti svog ministra za boračka pitanja iz Bosanske Krupe. U NIP-u bi gubitak rado nadoknadili, a to bi se moglo desiti preko zastupnika Nezavisnog bloka Nisveta Jusića. Žrtva bi bio ministar privrede Nijaz Kadirić koji je predsjednik Kantonalne organizacije NB-a.

– Hoće li se to desiti ja zaista ne znam. Sa gospodinom Jusićem sam imao korektnu saradnju i iskreno sam iznenađen. Imali smo sjednicu stranačkih organa koji su mi dali nedvosmislenu podršku, ali gospodin Jusić se u zadnje vrijeme ne javlja na telefon. Ako zaista ima namjeru za samostalno djelovanje biće isključen iz stranke, rekao nam je Kadirić.

Nova ministrica bi mogla doći iz Bužima, a riječ je o Samri Mehić. Podršku većini bi trebao naplatiti i zastupnik DF-a Almir Murić koji je u ovu stranku došao iz SDP-a. Za Patriju Murić kaže da poziv za Skupštinu još nije dobio, ali da podržava zakazivanje vanredne sjednice.

– Ja sam doktor i bilo bi nelogično da svojim kolegama otežavam situaciju tako što bi vezali odluke u vezi Fonda zdravstvenog osiguranja sa rekonstrukcijom vlade. Koliko znam problem nije bio u Skupštini jer se s dostavljanjem dokumentacije iz Zavoda zdravstvenog osiguranja kasnilo. To je dokument koji sam ja kao ministar uvijek imao prije početka nove kalendarske godine, a sada je sredina aprila, kaže Murić.

Ipak Murić ne krije da je uključen u razgovor oko rekonstrukcije vlade. Nije želio potvrditi da će DF dati ministra zdravstva, ali kaže da je jedna od opcija dr Muris Halkić ljekar iz Cazina. Njegov dolazak u ministarstvo navodno bi Muriću otvorio prostor da postane direktor Doma zdravlja Cazin.

– To jedno s drugim nema veze. Meni je to već nuđeno i nisam se još odlučio šta da radim, kaže Murić.

Gubitak ministarstva zdravlja SDP bi kompenzirao imenovanjem ministra obrazovanja. S obzirom da bi vladi nedostajalo ministara koji nisu iz reda Bošnjaka NES planira rotaciju u ministarstvu pravde koje njima pripada.

Mjesecima je zbog apetita zastupnika u Skupštini trajalo natezanje i oko usvajanja budžeta, a sada kod zainteresovanih za rekonstrukciju vlade vlada bojazan da bi usvajanjem finansisjog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje izgubili važno sredstvo pritiska.

– Ja se nadam da će biti dovoljno razuma da održimo sjednicu. O rekonstrukciji vlade se nakon toga može mirnije razgovarati, smatra predsjedavajući skupštine USK.

Ključ je ipak najviše u rukama premijera Mustafe Ružnića čiji NES također kontinuirano radi na privlačenju novih poslanika u svoje redove. Od njega se ipak očekuje da potrebe građana stavi ispred ličnih i stranačkih interesa skupštinskih zastupnika i da odvoji pitanje rekonstrukcije vlade od osiguranja novca za zdravstvene institucije. Hoće li opšti interes nadvladati pojedinačne i grupne nezasitih političara pokazat će se tokom narednog dana. Budžet je usvojen zahvaljujući glasu zastupnice opozicione SDA Bernade Jukić – Kličić. Nezvanično ona je na ulaznim vratima NES-a, ali bolest jednog zastupnika iz SDP još uvijek svaku ruku u skupštinskoj većini čini važnom, a time i skupljom.

NAP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com