Završetak asfaltiranja puta do Štrbačkog buka prolongiran za proljećeIako je novac za izgradnju puta do Štrbačkog buka Ministarstvo turizma i zaštite okoliša FBiH obezbijedilo još 2018. godine, asfaltiranje osam kilometara makadama započelo je tek u julu 2020. godine.Početkom maja ove godine započeli su radovi na gradnji vodovodnog sistema Orašac – Ćelije – Štrbački buk u Nacionalnom parku Una. Realizacija tog projekta predstavljala je preduslov da se započne sa asfaltiranjem puta do Štrbačkog buka.

Premda je budžetom Grada Bihaća bilo predviđeno da radovi na izgradnji vodovoda započnu u 2019. godini, to se nije desilo sve do 11. 5. 2020. godine, kada je pomoćnik gradonačelnika Bihaća Jasmin Stambolija ozvaničio početak radova.

Suvišno je i govoriti o potrebi i značaju ovog vodovodnog sistema za mještane Orašca i Ćelija, odnosno Štrbačkog buka, kao najatraktivnijeg dijela Nacionalnog parka Una. Dužina trase je 7.500 metara i nadamo se da ćemo sve radove završiti i prije zadanog roka od 90 dana.

Jasmin Stambolija, 11. 5. 2020.

Radovi na rekonstrukciji puta započeli su prije nego što je zvanično završena izgradnja vodovoda, koji je svečano otvoren 29. 9. 2020. godine. Na web stranici Nacionalnog parka Una krajem jula tekuće godine objavljeno je da su radovi na rekonstrukciji makadamskog puta počeli.

U toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji lokalnog putnog pravca Orašac-Ćelije-Štrbački buk (Ulaz br.3 Ćelije), koji će trajati narednih 94 dana, tj. do kraja oktobra.

Nacionalni park Una, 24. 7. 2020.

Asfaltiranje puta nije završeno do kraja oktobra, kako je u julu bilo najavljeno. Istinomjer je kontaktirao Javno preduzeće Nacionalni park Una upitom o statusu realizacije ovog projekta. U opširnom odgovoru na naše pitanje, koje potpisuje direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mutić, navedeni su razlozi kašnjenja, ali i pojašnjenje da je očuvanje turističke ponude u vrijeme pandemije imalo prioritet u odnosu na radove.

To znači da su i, pored izgradnje vodovoda, zastoji u radu nastajali zbog vremenskih (ne)prilika, uslijed naših zahtjeva da se radovi obustave zbog najavljenih grupa posjetilaca i drugih opravdanih razloga koji imaju utjecaja na cjelokupni tok radova i koje ovdje navodimo. Nastojali smo da i ono malo turista, ove godine najviše domaćih, ne izgubimo totalnim zatvaranjem puta, pa smo određenim danima vršili propuštanje vozila prema Štrbačkom buku, što je također imalo utjecaja na dinamiku ili obustavljanje radova u oba projekta.

Amarildo Mulić, 18. 11. 2020.

Kako je navedeno u obrazloženju koje smo dobili, jedan od razloga za prolongiranje bilo je i ispitivanje podloge puta nakon polaganja cijevi, naročito uz samu Unu, gdje dolazi do čestog podizanja i povlačenja vode.

Bez obzira na vremenske uslove, preostalo je da zajedno sa nadzornim organom donesemo odluku da li će se zbog nedavno završenog projekta vodovoda i potrebnog slijeganja terena gdje je vršen iskop, asfaltiranje ostalog dijela ostaviti za rano proljeće. (…) Na osnovu iznesenog, smatramo da je nezahvalno prognozirati tačan rok završetka radova, ali je sigurno da će put biti kvalitetan i u upotrebi na proljeće, odnosno do početka nove turističke sezone.

Amarildo Mulić, 18.11. 2020.

Imajući u vidu da su radovi na rekonstrukciji puta započeli, a da su razlozi za prolongiranje završetka projekta bili osiguravanje kontinuiteta turističke ponude Nacionalnog parka, kao i osiguravanje kvaliteta izvedenih radova, Istinomjer će obećanje Nacionalnog parka Una ocijeniti kao radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti hoće li put biti završen u proljeće 2021. godine.

(Istinomjer.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com