PRIPADNICI PETOG KORPUSA NISU SMJELI UBIJATI CIVILE I RUŠITI STAMBENE I VJERSKE OBJEKTE


Arhiv

Dok paravojne ruske formacije uz MUP-a RS-a marširaju na ulazu u Sarajevo, sudi se onima koji su devedesetih stali pred tenkove, branili i odbranili narod i državu BiH.

Na Sudu BiH nastavljeno je suđenje generalu Armije Republike BiH Atifu Dudakoviću.

Atif Dudaković, bivši komandant Petog korpusa Armije Republike BiH, i njegovi saborci moraju dokazivati da su se branili od onih koji su na zločinima stvarali RS. Dudakovićev blizak saradnik iz vojne operacije Sana 95, Hilmija Suljić, govorio je o toj operaciji, te rekao da cilj pripadnika Petog korpusa nikad nisu bili civili ni rušenje vjerskih objekata i domova.

Operaciju Sana 95 je prošao, kako je i sam posvjedočio, cijelu. Hilmija Suljić, penzionisano vojno lice, nekadašnji pripadnik Petog Korpusa Armije Republike BiH. Tokom Sane 95 bio je načelnik za planiranje i praćenje dejstava te je u tom svojstvu govorio u sudnici.

Svake godine Generalštab ARBiH donosio je direktive. Ova je bila za 1995 godinu s obzirom da se već svaki Korpus, ne samo Peti razvio u jedinicu koja je imala iza sebe rezultate i koja je davala garanciju da se može krenuti dalje, ispričao je Suljić, dok je govorio o direktivi operacije „Sana 95“.
U ovome predmetu odbrana ima zadatak da dokaže kako osumnjičenim iz operacije Sana 95 nisu bili za cilj civili, nego povratak protjeranog stanovništva i deblokada Bihaća koji je bio pod opsadom 1.201 dan.

Odbrana je provjeravala navode iz optužnice. Ovaj svjedok nije potvrdio ni jednu od teza optuzbe, a glavne su da su ubijani civili i unistavani vjerski i civilni objekti. Ovaj svjedok je sto se odbrane tiče, bio vrlo koristan za odbranu, rekao je Asim Crnalić advokat Atifa Dudakovića
Tokom svjedočenja Suljić je detaljno, na zahtjev tužiteljice i odbrane, opisivao neka od pojedinih područja na kojima su se zaustavljali tokom operacije, a jedno od njih je mjesto Lanište.

On je istakao kako su na tom mjestu našli masovnu grobnicu s velikim brojem ubijenih Bošnjaka iz mjesta Biljani kod Ključa. Na tu iznesenu činjenicu tužiteljica se nije osvrnula, dok odbrana jeste.

Zbog čega Tužilaštvo nije reagovalo ako ima zakonsku obavezu da utvrđuje ne samo one činjenice koje idu na teret, nego i one koje idu u korist optuženih. Zbog čega nije i te okolnosti istraživalo? Imamo u velikom broju situacija da se provodi jedna istraga, a preskaču se dvije, tri, četiri… istraga koje bi sasvim sigurno tu jednu istragu koja se provodi učinilo drugačijom, istakao je Ifet Feraget, advoka jednog od osumnjičenih.
U Petom korpusu, na čelu s Dudakovićem, u vrijeme agresije bilo je propisano strogo poštivanje Ženevske konvencije, kao i zabrana rušenja vjerskih objekata, a onaj ko se nije pridržavao toga sudilo mu se na vojnom sudu, tvrdio je Suljić u sudnici. Ispričao je i to kako su na području na kojem se odvijala operacija bile sagrađene tri džamije te kako nisu našli nijednu jer su do temelja srušene, dok je crkva ostala neporušena.

Naredno suđenje je zakazano za 16 januar kada bi trebala biti tri svjedoka Tužilaštva ispitana.


Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, s Dudakovićem su optuženi bivši pripadnici Petog korpusa Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

(Dž. Sarić-Kozić) – izvorhajat.ba

Odgovori