Halil Bajramović: Bahat je odnos NES-a spram manjih stranaka

Stranke osmorke pokušat će naći zajednički jezik i u Krajini, a ukoliko za tim bude potrebe, u nastavku pregovora će im se priključiti DF i Pomak

Na poziv odbora regije 1 Narodnog evropskog saveza (NES), jučer su u Unsko-sanskom kantonu počeli zvanični pregovori o formiranju većine u novoj vlasti u ovom kantonu, gdje NES i SDP već čine vladu u tehničkom mandatu.

KAPACITETI BLOKA

– Sve ono što su Nermin Ogrešević i Semir Efendić naveli kao primjedbe na način vođenja pregovora i odnosa većih stranaka osmorke naspram manjih, kao što su njihove NES i SBiH, ništa je drugo nego upravo njihova matrica kako se ponašaju u Krajini, tačnije u Skupštini USK-a nakon provedenih izbora i formiranja osmorke u BiH, saopćio je predsjednik NiP-a za USK Halil Bajramović nakon poziva za pregovore.

Naime, poziv za pregovore iz NES-a su uputili na adrese kantonalnih odbora SDP-a, NiP-a, SBiH i Naše stranke, dok na prve pregovore nisu pozvani predstavnici stranaka Pomak i DF, sa kojima NiP u USK-u ima sporazum o zajedničkom nastupu. Upravo to je isprovociralo Bajramovića na reakciju.


Ne vjerujemo vašim spinovima, moramo biti iskreni i reći: NES i Stranka za BiH se upravo tako bahato odnose prema drugim strankama kao što su NiP, Naša stranka i Pomak, a koje su se radi poboljšanja načina kreiranja politike u USK-u ujedinile u politički blok nazvan B3, sa jasnim programskim i drugim principima i sa jasnom politikom, blok koji ima šest zastupnika u Skupštini USK-a, tri u federalnom Parlamentu i jednog delegata u Domu naroda PFBiH. Blok B3 proporcionalno ima puno veći kapacitet zastupljenosti mandata iz USK-a nego ove dvije stranke na državnom ili federalnom nivou, reagovao je Bajramović.

Istina je da je NES u startu ignorisao postojanje koalicije B3 u USK-u, nastojeći preslikati stanje sa višeg nivoa, gdje su za formiranje vlasti presudne stranke osmorke koje, kako vrijeme odmiče, sva lošije funkcionišu zajedno, a što se prenijelo i na USK.

Ignorisanje bloka B3 otežava naredne korake za uspostavljanje većine, a kada su na posljednjoj sjednici Skupštine USK-a lako pristali da podrže rebalans budžeta, jasno je naglašeno da je to učinjeno iz pozicije dobre volje i suradnje za potrebe građana i budžetskih korisnika.

– Bez obzira na takve i slične komentare koji se iznose, moram reći da u pregovorima koji su upravo u toku, sve stranke koje su članice osmorke izražavaju jedinstven stav, da se osnova za formiranje većine i nova vlast Unsko-sanskog kantona bazira na temeljima dogovora stranaka osmorke. To je ono što vam za sada možemo reći, a to je ujedno i solidna osnova za eventualne dalje pregovore, kazao nam je Nisvet Jusić, poslanik Stranke za BiH u Skupštini USK-

PRESUĐENI KADROVI

Oprečne stavove iz NiP-a za sada ne komentarišu, kao ni alternativni scenarij, gdje se u obzir uzimaju sve opcije, među kojima je i ona da će SDA podržati manjinsku vladu koju bi pored trenutnog programskog bloka (Pomak, NiP, NS) činili i SDP i DF.

Takva vrsta vlade otvorila bi više prostora da se završe razne istrage koje se odnose na pojedine kadrove NES-a, a prema Halilu Bajramoviću to je upravo ono što odgovara zahtjevima iz osmorke, te konkretno Zlatka Miletića, koji traži formiranje izvršne vlasti isključivo od kadrova koji nemaju presuda, optužnica i afera.

Izvoruskvijesti.ba

Odgovori