JU Muzej Unsko-sanskog kantona pridružuje se mreži muzeja u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja.



Stoga najavljujemo izložbu pod nazivom Partizanske bolnice iz Drugog svjetskog rata u Bihaćkoj Krajini koja će biti otvorena sutra 18. 5. 2021. godine s početkom u 20h u Izložbenom salonu JU Muzeja Unsko-sanskog kantona.

Prilika je ovo da posjetite izložbu koja prikazuje elemente humanosti i solidarnosti stanovnika Bihaćke Krajine koji su u vrijeme Drugog svjetskog rata u teškim uvjetima organizirali čitav niz bolnica na Grmeču, u Bosanskom Petrovcu, u okolini Bihaća, Ključa i Sanskog Mosta.

Na taj način stanovništvo Bihaćke Krajine dalo je veliki doprinos u borbi protiv fašizma, što je u konačnici i rezultiralo stvaranjem najveće slobodne teritorije u Evropi – Bihaćke Republike. Upravo će u Bihaću biti formiran Zdravstveni odsjek, što je doprinijelo značajnijoj organizaciji partizanskog saniteta.

Prilika je ovo da ukažemo na trend reminisciranja uspomena na ovaj segment Drugog svjetskog rata i na proces rekonsturkcija partizanskih bolnica u okruženju. Tako je u Sloveniji već ranije izvršena rekonstrukcija bolnice Franja u Sloveniji, dok je Hrvatska najavila sličan poduhvat kada je u pitanju bolnica na Petrovoj Gori.

Odgovori