PREMIJER LIGA BIH
Mensur Mušija objasnio zašto Mladost nije dobila licencu i najavio tužbe prema članovima saveza



Mušija je nezadovoljan odlukama komisije
Najvatreniji navijači Mladosti Doboja kod Kaknja, popularna Crvena legija, danas je u krugu stadiona održala skup podrške svom timu. Prisutnima se obratio i predsjednik Mensur Mušija koji tvrdi da je Drugostepena komisija glasala o stvarima o kojima nije trebala, objavio je klix.ba.

Na jučerašnjoj sjednici Drugostepene komisije za licenciranje klubova NS BiH odlučivalo se o sudbini kluba iz Doboja iz Kaknja koji nije odmah dobio licencu za nastup u elitnom rangu, ali je umjesto usvajanja žalbe, potvrđena odluka Prvostepene komisije za licenciranje i Mladost DK je izbačena u niži rang takmičenja.


Prema riječima Mušije, Drugostepena komisija je navodno glasala o usvajanju ugovora o korištenju stadiona Bilino polje gdje je omjer bio 4-2 zbog čega Mladost Doboj Kakanj nije dobila licencu za nastavak takmičenja u Premijer ligi.


Podsjetimo, jedan od uslova za nastup u Premijer ligi naredne sezone je da stadion ima reflektore, zbog čega je Mladost kao zamjenski stadion prijavila Bilino polje.

“Čuo sam u petak, subotu, pred utakmicu s Veležom u nedjelju da nam licenca ovisi o utakmici. Ispunili smo sve uvjete, ekonomski sve pokrili i donijeli Ugovor s gradom Zenicom i desi se presedan da komisija traži i ulazi u regularnost Ugovora i glasa o Ugovoru. Da biste dobili licencu morate donijeti sve račune, uplatnice i papire gdje ćete igrati. Ja sam mislio da ne može doći do glasanja, jer smo imali Ugovor… Zvao sam sekretara Grada Zenice Selvera Kelešturu koji je doktor prava i koji je odgovarao na pitanja koja su oni postavili. Ovdje je veliki problem što Drugostrepena komisija donosi rješenje bez prava na žalbu. Mi smo već angažovali domaće i internacionalne advokate koji će nas zastupati u Lozani. Ono što nas može na neki način spasiti ispadanja jeste izjašnjavanje Izvršnog odbora NS BiH. Tražit ćemo pravnu valjanost odluke Drugostepene komisije o licenciranju”, kaže Mušija.

Kazao je kako je komisija glasala o nečemu što su postigle kao dogovor dvije strane i sve definisale ugovorom, ali da ne želi ulaziti dublje u problematiku ko je kako i što glasao, šta se desilo preko vikenda i što je odluka o licenciranju pomjerena iza nedjelje.

Također, naglasio je da će tužiti četiri člana komisije iz Trebinja, Bijeljine i dvojicu iz zapadne Hercegovine.

O čitavoj situaciji i reakcijama sa Bilinog polja Mušija kaže da je razgovarao s onima koji su vlasnici stadiona.

“Dobili smo Ugovor od Grada Zenice, nisam mogao tražiti okolo. Kada hoćete kupiti auto, idete kod vlasnika. Mi smo tražili stadion, otišli smo vlasniku. Oni su uzeli za pravo (op.a. drugostepena komisija), a nemaju to pravo, da traže kao saglasnost NS BiH, a imamo 100 posto ugovore i NS BiH i Čelika. Nogometni savez se samo treba obavijestiti da će se igrati, a Čelik je dobio stadion na korištenje i član 14. kaže da Grad može stadion ustupiti za sportski događaj i da o tome samo treba obavijestiti Čelik. Žao mi je što je došlo do nesporazuma, ne znam što je Čelik tako nastupio. Znate da smo uvijek imali dobar odnos, smatrali smo da ga trebamo imati. Oni imaju dezinformacije, neko je namjerno ubacio i kost i taj odnos je tako…”, kazao je Mušija.

Podršku FK Mladost DK danas je dao i aktuelni načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević ali i više desetina navijača koji su se okupili ispred stadiona.

Odgovori