GILLIAN TRIGGS: UN I UNHCR IZUZETNO CIJENE SVE ŠTO GRAD BIHAĆ RADI ZA MIGRANTE, TRAŽIOCE AZILA I IZBJEGLICE


Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, ugostio je danas Džilijan Trigs, pomoćnicu Glavnog sekretara UN-a i pomoćnicu za međunarodnu zaštitu Visokog predstavnika UN -a za izbjeglice (UNHCR).


Tokom sastanka bihaćki gradonačelnik razgovarao je s gošćom o migrantskoj krizi, s akcentom na sve ono što se dešava u Bihaću.

Triggs je istakla da cijene sve što grad Bihać radi za migrante, tražioce azila i izbjeglice. Da bi se što više pomoglo ovim ljudima, Trigs je obećala potpunu podršku Gradskoj upravi i gradonačelniku, a kroz pomoć Crvenom križu i razne projektne aktivnosti.



“Podrška za grad Bihać, USK, ali i dobrobit države, osnovni je cilj svih dosadašnjih sastanaka”, istakao je gradonačelnik Fazlić. Dodao je da Malo toga ovisi o nama jer se svi procesi odvijaju u Evropi i Aziji. Zabrinjava ga jesenji period, pošto još uvijek nije urađeno ništa po pitanju izgradnje migrantskih centara izvan našeg kantona. Još uvijek je,kaže, sav teret na Bihaću, Velikoj Kladuši i Blažuju kod Sarajeva.



„Situacija je teška globalno a u svim ovim sutiacijama Bihać se našao nekako u centru, BiH kao zemlja, kroz koju ljudi prolaze, je omogućila da oni ovdje dođu i zaista je potrebno raditi na tome, da se pomogne onima, kojima treba podrška, u pogledu integracije i da eventrualno doprinesu lokalnoj zajednici“ , izjavila je Gillian Triggs, pomoćnica Glavnog sekretara UN-a i pomoćnica za međunarodnu zaštitu Visokog predstavnika UN -a za izbjeglice.




Autor: RTV USK | Cenzura.ba

Odgovori