NAKON SPISKA

Petev: Nije moja stvar zašto Vrančić nije imao priliku ranije, moguće da pozovem i Prcića

(Foto: D. S./Klix.ba)

Selektor Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev obratio se medijima na današnjoj konferenciji nakon što je objavio spisak nogometaša.


Reprezentaciju BiH u oktobru očekuju dueli protiv Kazahstana i Ukrajine u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a tim povodom selektor Petev je objavio spisak.
Nakon što je saopštio popis reprezentativaca za predstojeće okupljanje, Petev je organizovao konferenciju za medije u zgradi Nogometnog saveza BiH.

SUSRETI 9. I 12. OKTOBRA
Petev saopćio spisak za utakmice protiv Kazahstana i Ukrajine, Vrančić ponovo među Zmajevima
Povratnik u reprezentaciju BiH je Mario Vrančić koji nikada nije imao ozbiljniju priliku u reprezentaciji, uprkos tome što je igrao i Premier ligu i Championshipu.

“Smatram da nam Vrančić može pomoći. Ja neću pričati o kvalitetama njegovim i ekipama u kojima je igrao. Što nije igrao i prilike dobijao, nije moja stvar, ali je bitno sad da nam pomogne i da sve od sebe”, rekao je Petev.

Za selektora Zmajeva poseban problem su korneri i prekidi, na čemu će se raditi mnogo više.

“Moramo obratiti pažnju na kornere. Imamo plan i radit ćemo na nekim detaljima i minusima koje imamo. U prvom ili drugom prekidu primili smo gol. Moramo obratiti na sve pažnju, pa tako i na kornere. Vidite, čim smo primili gol tako bio je problem. Prvi sam ja odgovoran, a onda i igrači. Radit ćemo da promijenimo to kod prekida i da budemo 100 posto koncentrisani za Kazahstan i Ukrajinu”, dodaje Petev.


Umjetna trava u Kazahstanu mogla bi biti problem za BiH pošto domaćin utakmice igra na toj podlozi.

“Neću reći da me nije briga, ali to je njihova prednost. Većina igrača njihovih igra na umjetnoj travi, a kod nas možda jedino Stevanović u Švicarskoj kod Young Boysa na gostovanju. Moramo se pripremiti na to, imat ćemo dva treninga u Kazahstanu, ali bez obzira na to, imamo cilj i to ćemo tražiti”, saopštio je Bugarin.

Selekcija BiH neće igrati defanzivan nogomet, ali je svejedno najbitnija pobjeda, makar i jednim golom razlike.

“Imamo nekih povreda i zato ima nešto više defanzivaca, ali ne mislim da ćemo igrati defanzivno. Bitno je da imamo gol viška u odnosu na rivale jer nam je rezultat najbitniji”, poručio je Petev.

Vladana Kovačevića ponovo nema među pozvanim golmanima, a selektor je ponovio odgovor kao i s prošlog spiska.

“Ja sam prošli put rekao. Imam jako dobru hegemoniju među ova tri golmana i svi brane i to je odluka. Možda u narednim utakmicama bude i Kovačević pozvan, ali i neko drugi. Ipak, za sada ne mijenjamo ništa. Zbog toga je takav spisak pred vama”, ističe Petev.

Muhamed Bešić je sinoć zaigrao za Ferencvaroš, a to bi moglo obradovati selektora Peteva u budućnosti. Krunić i dalje nije spreman zbog povrede.

“Zanima me kako će izgledati na terenu Bešić. Što se tiče Krunića, nažalost nije krenuo s treninzima i nadamo se da će se brzo vratiti. Naravno da je ovo kostur. Kad smatram da neko može pomoći, ja ga pozovem. Bitno je kako napreduju u svom klubu”, rekao je selektor.

Petev je najavio naredna dva meča i smatra da bi šest bodova bilo veliko.

“Slažem se da bi veliko bilo šest bodova, ali prvo smo mislima okrenuti samo Kazahstanu, pa ćemo poslije razmišljati. Prije Kazahstana smo to rekli, oni imaju svoj cilj i tako izađu na teren. Nogomet je takav. Mi trebamo odlučivati šta se događa na terenu i ne gledati Kazahstan. Ukrajina je puno napredovala posljednjih godina. Bili su prvaci U-21 i to je jako ozbiljna ekipa, ali ne razmišljamo puno o njima, koliko o Kazahstanu”, iskren je selektor.

Bugarskog stručnjaka raduje odlična forma Edina Džeke i Miralema Pjanića nakon što su ovoga ljeta promijenili klubove.

“Nije tajna da su nam najvažnija dva igrača i sretan sam što su pokazali i u prethodnim utakmicama zašto su veliki igrači i profesionalci. Jako bitno nam je njihovo ponašanje jer imamo puno mladih igrača. Oni rade na fenomenalan način i ja sam sretan da imam takav odgovor”, dodaje Petev.

Za kraj, osvrnuo se i na to da bi Sanjin Prcić mogao dobiti poziv naknadno.

“Slažem se da Prcić igra dobro, ali nije samo on. Ima još par igrača koje pratim i moguće je da on bude pozvan naknadno”, zaključuje selektor.

BiH kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine nastavlja gostujućim susretima protiv Kazakhstana (09. 10.) i Ukrajine (12.10.).

Autor D. P./Klix.ba/Cenzura.ba

Odgovori