SJAJNA I POUČNA ZAPAŽANJA PROF. DR. ZLATANA BEGIĆA O AKTUELNOJ SITUACIJI U BOSNI I HERCEGOVINI
OVO TREBA SVAKI BOŠNJAK DA PROČITA

„Vašingtonski sporazum je bio potpisan kada je Herceg Bosna bila pred slomom, a Dejtonski sporazum kada je Republika Srpska bila pred vojnim slomom.
Dakle, kada god je Bosna i Hercegovina trebala osloboditi svoju teritoriju, uspostaviti jedan normalan sistem i ustavnopravni poredak, kakav je u drugim demokratskim državama, nekako se isprječila ta međunarodna zajednica.
Samo lud ili glup čovjek će i dalje vjerovati u međunarodnu zajednicu. Ja mislim da je sada već vrijeme da dobro pazimo i čak i da se počnemo intenzivno pripremati za odbranu i stanovništva i ove zemlje.
Ja mislim da više niko nema pravo u ovoj zemlji tvrditi da rata neće biti i da možemo mirno da spavamo imajući u vidu sve ovo što se dešava i pogotovo odnos međunarodne zajednice za koji ja smatram da se nije ništa promijenio.
Ja nemam hrabrosti bilo kom je reći da će sve ovo proći bez ikakvih problema. jer imamo vrlo gorko iskustvo od prije 25 -30 godina.

Ako Bosanci i Hercegovci nisu spremni da preuzmu budućnost svoje zemlje u svoje ruke, onda neće imati svoju državu. Znate, na svijetu ima na stotine naroda više nego što ima država. Nema svaki narod svoju državu. Prema tome, ako nismo spremni da se borimo za mir, i za državu naravno, onda ćemo ostati i bez mira i bez države.
Pazite, nažalost nije do nas. Evo mi pružamo ruke, mi smo dali sve što smo mogli dati. Dali smo entitete, dali smo da se od naše zemlje napravi jedan Frankeštajn koji nije poznat nigdje u svijetu, evo spremni smo i pod takvim uvjetima i da živimo i da se mirimo i da opraštamo i da gradimo neku zajedničku budućnost.
Kakvu povratnu dobijamo od druge strane i treće strane, četvrte, i ne znam ja više i koliko ih ima uopće, pa i od međunarodne zajednice. Dobijamo uvrede, dobijamo stalno blokade sistema, dobijamo evo sad pokušaj formiranja i parainstitucija i nama više mora biti konačno sve jasno.
Dakle, ja još imam malo povjerenja u Sjedinjene Američke Države, u Evropu nemam nikako povjerenje.
A što se tiče gospodina Palmera, evo hvala Bogu on ide kući. Ja mu poručujem da se ne mora ni vraćati, barem što se mene tiče.
Dakle, američka administracija i gospodin Bajden moraju uzeti stvari u svoje ruke i dovršiti zadaću koju su preuzeli na Balkanu još 90-ih godina.”
Drugim riječima, sudbina bošnjačkog naroda je u rukama samih Bošnjaka, a prvenstveno u rukama Allaha Uzvišenog..

Izvor: TV Hayat

Odgovori