SAOPŠTENJE GRAĐANIMA BIHAĆA: I DALJE SOCIJALDEMOKRATI

Izvor Krajina ba

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

Kako smo odlučili da u Gradskom vijeću Grada Bihaća ubuduće djelujemo kao Nezavisni klub vijećnika “Una”, kojeg dakle sada čine dr. Rusmira Konjević i moja malenkost Alen Zulić, na pres konferenciji održanoj 28.10.2021. godine smo shodno tome tu informaciju i javno obznanili ali tu istu prigodu medijski iskoristili i da potpišemo sporazum o saradnji i zajedničkom djelovanju sa odnedavno tročlanim Klubom vijećnika SBB.

Upravo u vezi sa tim i praktičnoj nemogućnosti da u dosta kratkom medijskom prostoru detaljnije informišemo javnost oko razloga i detalja učinjenog, kao predsjednik novoosnovanog Nezavisnog kluba vijećnika “Una”, osjećam potrebu i dužnost da se obratim široj javnosti radi dodatnog pojašnjenja tog čina, a čime zapravo želim izbjeći bilo kakve špekulacije u vezi sa istim.

Naime, iako sam već u ranijem periodu putem istaknutih bihaćkih portala informisao prvenstveno članstvo SDP-a a potom i širu javnost o nekoretnom, nepoštenom, nestatutarnom i praktično protuzakonitom djelovanju Predsjedništva SDP-a BiH prema tadašnjim legitimno izabranim organima i tijelima GO SDP Bihać, želim samo dopuniti informaciju u smislu da se praksa u međuvremenu nastavila u smjeru opomena, isključenja i na koncu smjena pojedinih uvaženih članova pomenute partije kako na gradskom tako i kantonalnom nivou. Sa svim tim radnjama se dakle samo nastavio kontinuitet samoubilačkog vođenja u propast na samo SDP-a u Bihaću, USK-u ili BiH, kako je to uostalom rahmetli prof. Nijaz Duraković u sličnoj situaciji jednom rekao, duboko uvjeren da će takav način ponašanja “uništiti socijaldemokratiju u BiH”.

Da li su baš te riječi rahmetili prof. Durakovića zapravo negativna “karma”, koja nas je kao kakva kazna danas stigla, jer ih očito mnogi tadašnji funkcioneri SDP-a uopće nisu shvatili, to sa sigurnošću ne znamo, ali su definitivno u sebi nosile mudrost koju je sa gorčinom upravo on tada osjećao, a tek nakon dugo vremena osjeća većina nas, i to gle čuda, baš na svojoj koži.

Bilo kako bilo, i u svakom slučaju da ne bude zabune, Nezavisni klub vijećnika “Una” će nastaviti da djeluje u duhu socijaldemokratskih vrijednosti jer se socijaldemokrata ne postaje ulaskom u partiju ili tek deklerativnim izjašnjavanjem, već naprotiv načinom života i ponašenjem u skladu sa njegovim iskonskim i prvenstveno visokim moralnim načelima.

Zato poštovane sugrađanke i sugrađani, ne odustajte i nastavite da ukazujte na probleme i nepravdu koja priječi razvoj našeg društva, a mi ćemo u skladu sa mogućnostima našeg i vašeg Nezavisnog kluba “Una” nastojati iznaći rješenja za vaše zahtjeve i probleme u našem gradu.

Potpisani Sporazum sa Klubom vijećnika GO SBB-a dajemo na znanje kao zaseban dokument.



S poštovanjem,
Nezavisni klub vijećnika “Una” Predsjednik: prof. Alen Zulić

Odgovori