✅ Iako je na jučerašnjoj sjednici Kolegija zakazana sjednica Skupštine USK, ostalo je i dalje neriješeno pitanje skupštinske većine i podrške Vladi Mustafe Ružnića u najvišem zakonodavnom organu Unsko-sanskog kantona.

? Stav Stranke demokratske akcije bio je da Skupština prioritetno mora, a u skladu sa prethodnim zaključcima Kolegija, održati tematsku sjednicu na temu izgradnje novog objekta Doma zdravlja Bihać. Dileme u javnosti vezane za početak izgradnje objekta, teški uvjeti pružanja primarne zdravstvene zaštite u Bihaću, uplaćena 3 miliona KM iz federalnog budžeta, izjave nadležnog ministra da bi gradnja mogla početi na jesen naredne godine su razlozi zbog kojih se ovom temom, u odnosu na sve ostale, temeljito i zasebno treba pozabaviti Skupština Unsko-sanskog kantona kao osnivač ove zdravstvene ustanove i zdravstvenim osiguranicima Grada Bihaća dati adekvatne odgovore.

? Činjenica da tek u zadnjoj godini mandata na dnevnom redu imamo izvještaje o izvršenju budžeta za protekle tri godine najbolje ilustrira odnos aktuelne vlasti prema Skupštini i objašnjava činjenicu zbog čega je održano samo 18 skupštinskih sjednica u protekle tri godine. Taj odnos je ignorantski, omalovažavajući i degradirajući. Motiv za takav odnos prema Skupštini može se identificirati u činjenici da je vladajuća garnitura svjesna nedostatka podrške u skupštinskim klupama pa zbog toga proizvodi parlamentarni haos u kojem se ne zna koliko klubova postoji u Skupštini, ko pripada kojem klubu i ko podržava aktuelni saziv Vlade USK.

? Integritet Vlade USK dodatno je degradiran proteklih dana, kada su se javnosti obratili predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika Federacije Bosne i Hercegovine izražavajući zabrinutost za položaj državnih službenika i namještenika u organima vlasti Unsko-sanskog kantona, koji su, kako je navedeno, suočeni sa različitim vrstama pritisaka od strane ministara u Vladi USK.

? Između ostalog, posebno se ističe neprofesionalan odnos neposrednih rukovodioca, elementi mobinga i pokušaj politizacije državne službe.
Stranka demokratske akcije je u nekoliko navrata isticala kako je od samog početka aktuelnog mandata jasno vidljiva namjera vladajuće strukture u USK da u cjelosti ispolitizira javni sektor stavljajući ga u funkciju vlastitog opstanka na političkoj sceni i stvaranja stranačke vojske, što će potvrditi i ishodi aktuelnih konkursa u kantonalnim institucijama.

? Stranka demokratske akcije osuđuje napade na neovisan rad državne službe, koja je jedan od najuspješnijih projekata međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Narušavanje neovisnosti, profesionalnosti i pokušaji politizacije državne službe će se definitivno odraziti i na njenu učinkovitost, a istovremeno će nanijeti dugoročnu štetu kredibilitetu i autoritetu institucija Unsko-sanskog kantona. Svjež primjer politizacije je i situacija u MSŠ “Hasan Musić” Bužim, gdje je na zahtjev vijećnika NES-a, koji je i član školskog odbora navedene ustanove, organiziran popravni ispit prošle sedmice, mimo svih procedura uz devalviranje nastavnog osoblja.

? Uz nedvosmislenu podršku svim sindikatima u ostvarivanju njihovih prava, izražavamo nadu da će državna služba u organima vlasti Unsko-sanskog kantona ostati čuvar javnog poretka i vladavine prava.
Radikalna politizacija je evidentna i u boračkom resoru, gdje su marginalizirana temeljna boračka udruženja koja se isključuju iz svih procesa, obilježavanja značajnih datuma, uskraćuje im se finansijska podrška, a istovremeno se formiraju i finansijski podržavaju paralelna boračka udruženja radeći po mjeri vladajućeg NES-a i pod pokroviteljstvom ministra Jašaragića.

KO SDA USK ???⚜

Odgovori