AMBASADA SAD U SRBIJI: RATKO MLADIĆ NE TREBA DA BUDE LICE KOJE BEOGRAD POKAZUJE SVIJETU

Ambasada SAD u Srbiji ocijenila je za Glas Amerike da “Ratko Mladić ne treba da bude lice koje Beograd pokazuje svijetu”, povodom incidenata i hapšenja aktivistkinja koje su u utorak jajima gađale mural sa likom haškog osuđenika Ratka Mladića….



BEOGRAD, 10. novembra – “SAD i Srbija su posvećene osnovnim vrijednostima, uključujući toleranciju, ljudska prava i vladavinu prava. Ponekad je izazovno pomiriti se sa teškim trenucima iz prošlosti – i za SAD, i za Srbiju – ali nema ničeg časnog u zaštiti memorijala ratnog zločinca osuđenog za genocid i zločine protiv čovječnosti. Nadamo se da će se Srbija fokusirati na svjetliju, inkluzivniju budućnost, prije nego da iznova prolazi kroz bol, mrak i podjele iz devedesetih godina”, navodi se u pisanom odgovoru portparola ambasade SAD.

I EU je pozvala Srbiju da se uzdrži od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina, kao i da radi na pomirenju, navodi se u pisanom odgovoru portparolke EU Ane Pisonero na pitanja Glasa Amerike u vezi sa incidentima i hapšenjem akvitistkinja koje su jajima gađale mural sa likom haškog osuđenika Ratka Mladića u Beogradu.

“Stav EU je čvrst i jasan: potrebno je efikasno prevazići naslijeđe prošlosti, uzdržati se od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina i njegovati pomirenje. Od zemlje koja teži članstvu u EU očekuje se da se uskladi sa osnovnim vrijednostima EU – vladavinom prava, demokratijom, pravdom”, navodi se u pisanom odgovoru portparolke Pisonero.

U EU podsjećaju da Srbija treba da nastavi i produbi reforme u domenu slobode govora i rješavanju pitanja ratnih zločina.

“To je od ključne važnosti za napredak zemlje na evropskom putu”, zaključuje se u pisanom odgovoru.

Kod murala sa likom Ratka Mladića u centru Beograda, u utorak su izbili incidenti, a policija je uhapsila šest osoba zbog “narušavanja javnog reda i mira”, saopštio je MUP.

Na mural haškom osuđeniku u srijedu je bačena kofa kreča, javio je portal Nova.rs. Član Socijaldemokratske partije Đorđo Žujović potvrdio je za N1 da je on bacio kreč na mural. Žujović je rekao da to što je uradio ne smatra činom lične hrabrosti nego činom normalnog čovjeka.

Autor: VOA, agencije, Cenzura.ba |

Odgovori