Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja značke “Zlatni ljiljan” USK-a u saradnji sa Gradom Bihaćem, Muftijstvom Bihaćkim i Vladom USK-a i ove godine organiziralo je prigodnu manifestaciju kojom se obilježilo 29. godina od pogibije narodnog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata majora Adila Bešića.

Adil Bešić rođen je 5. aprila 1964. godine u Banjoj Luci. Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske nakon čega je kao poručnik, a kasnije kapetan JNA službovao u Tolminu do povlačenja JNA iz Slovenije. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu priključuje se Teritorijalnoj odbrani RBiH u Bihaću gdje ga raspoređuju na mjesto komandanta Odreda TO “Vrsta”.

Poginuo je pri izvođenju borbenog zadatka 28. novembra 1992. kao komandant bataljona 2. bihaćke /502. slavne bbr. u rejonu Grabeža. Za hrabrost i izuzetne zasluge u organizaciji otpora posthumno je odlikovan ratnim priznanjem Zlatni ljiljan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata u činu majora ARBiH.

Odlikovala ga je skromnost, vedrina i karakter, što su i danas istakli svi prisutni tokom polaganja cvijeća na mezaru majora Adila Bešića u naselju Turija.

Odgovori