Dan općine ‘obilježen’ u gradskom parku

Tačno prije 80 godina (23.2.1942.), na današnji datum Velika Kladuša je prvi put oslobođena u Drugom svjetskom ratu. Po prvi put od kada je Općinsko vijeće 2001. godine godine donijelo Odluku da se vraća 23. februar, kao datum koji se slavi kao Dan općine, nije održana svečana sjednica. Jedina današnja aktivnost vijećnika i delegacije Općine bila je polaganje cvijeća u gradskom parku i ostalim spomen obilježjima na području općine.



Ovakvom “proslavom” Velika Kladuša je postala jedna od rijetkih (vjerovatno i jedina) lokalnih zajednica koja nije obilježila svoj dan. Nikakva opravdanja koji se plasiraju posljednjih dana, ne mogu biti alibi za ovakav potez. Pogotovo zvuči neuvjerljiva i smiješna konstatacija da je to zbog “epidemioloških mjera”, koje nisu bile razlog za neodržavanje Kladuškog ljeta i zime i organiziranog dočeka Nove godine, kada je epidemiološka situacija bila puno gora.


Na prije dva dana objavljeni članak o neobilježavanju Dana općine, reagirala je smijenjena zamjenica predsjedavajućeg Emina Ćehić, koja tu funkciju obavlja zahvaljujući tome što se ne provodi Odluka Vijeća od 25.10.2021., kada je smijenjena tadašnja zamjenica. U svom reagiranju Emina Ćehić navodi da takve Odluke nema u Službenom glasniku, to je tačno, a razlozi su ti što je Općinski načelnik zabranio da se Odluka objavi, kao i niz drugih opstrukcija koje su se dešavale prema tadašnjoj većini.
Sljedeća neutemeljena reakcija Emine Ćehić odnosi se na izrečenu konstataciju da aktuelna vlast nije imala ništa pozitivno reći o proteklih godinu dana, “to nije dan za promociju OV ili nečijeg imena”, istakla je vijećnica Ćehić. Samo prije dvije godine (22. februara 2020.) tako nije niko govorio iz Laburističke stranke jer su se sa veleljepne bine u Gradskoj dvorani, utrkivali ko će izreći više hvalospjeva o aktuelnom načelniku Fikretu Abdića. Tada niko nije pominjao da je u dvorani hladno, kao što se navodi kao razlog za neodržavanje sjednice ove godine. Istina je ta da se nažalost ima vrlo malo toga pozitivnog reći o prvom i drugom načelničkom mandatu, kao i o učinku Općinskog vijeća koje je usvojilo vrlo malo bitnih odluka za normalno funkcioniranje lokalne zajednice i vjerovatno će biti zabilježeno kao najneučinkovitije do sad.


Građanima je dosta je više politikanstva, lažnih obećanja, prodavanja magle, oni traže konkretne poteze u interesu svih onih koji žele dobro Velikoj Kladuši.


Sretan 23. februar, Dan općine.

Mersad Sarajlija/Trend radio

Odgovori