BIH
Kako su na izborima prošli članovi Federalne vlade: Evo koji je ministar osvojio najviše glasova, Novalić tek četvrti

Foto Suad Balić


Od 14 članova Vlade FBiH (premijer i 13 ministara), na kandidatskim listama za ove izbore našlo se njih 12. Treba napomenuti da tri ministarstva, za boračka pitanja, za zdravstvo i za obrazovanje i nauku nemaju ministe.

Od aktuelnih federalnih ministara na listima se nisu našla imena Jelke Milićević (finansije i trezor) i Denisa Lasića (promet i komunikacije.

Najviše ministara kandidovalo se za Zastupnički dom PSBiH, njih pet i to Nermin Džindić (SBB), Edin Ramić (SDA), Šemsudin Dedić (SDA), Amir Zukić (SDA) i Edita Đapo (SBB). Za Zastupnički dom Parlamenta FBiH kandidovali su se premijer Fadil Novalić (SDA) i još dvoje ministara Mato Jozić (HDZBiH) i Josip Martić (HDZBiH).

Ostala četiri člana Federalne vlade našli su se na listama za kantonalne skupštine: Aljoša Čampara (NiP – KS), Vesko Drljača (SBB – KS), Zora Dujmović (HDZBiH – HNK) i Zlatan Vujanović (SBB – SBK).

Ujedljivo najveći pojedinačni broj glasova osvojio je Šemsudin Dedić u utrci za državni Parlament, 11.375. Iza njega slijedi njegov stranački kolega Zukić, koji je učestvovao u istoj utrci, osvojivši 8.096 glasova. Iako je izborna baza za kantonalne skupštine znatno manja nego za više nivoe vlasti Čampara je uspio osvojiti treće mjesto među federalnim ministrima, dobivši 7.605 pojedinačnih glasova.

Novalić je, iako prvi u Vladi FBiH, po broju glasova tek četvrti. Na izborima za Parlament FBiH osvojio je 7.596 glasova. Ramić je u borbi za državni parlament osvojio 5.980 glasova, dok je Martić u utrci za Parlament FBiH bio nešto malo slabiji, osvojivši 4.406 glasova.

Više od 1.000 glasova osvojili su još i Nermin Džindić sas 1.368 i Jozić sa 1.090 glasova, dok je Đapo sa 916 odmah ispod ove “crte”. Broj glasova koje su osvojili ostali ministri i ministrice je prilično zanemarljiv. Dujmović je osvojila 672, Drljača 251, a Vujanović je jedini ministar koji nije uspio dobiti ni 100 glasova. Njegov dvocifreni “rezultat” iznosi 83 glasa.
IZVORtitox.net

Odgovori