Izložbom “Bihać – ratne fotografije” Ekrema Halilagića počelo je obilježavanje 30. godišnjice formiranja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine u Bihaću.

Nosilac aktivnosti obilježavanja je JP RTV Bihać, generalni pokrovitelji manifestacije koja će trajati do 22. oktobra je Kantonalno ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida, dok su u pripremi i organizaciji višednevnog programa učestvovale sve gradske i općinske uprave sa pordučja USK.

Izložbu “Bihać – ratne fotografije” u Izložbenom salonu Muzeja USK građani Bihaća i Kantona mogu posjetiti u narednih osam dana.

“Izloženo je oko 300 fotografija, koje sam prikupljao više od deset godina. Na fotografijama su sve jedinice Petog korpusa, dobitnici najviših ratnih priznanja, a i mnogi pripadnici koji nažalost danas nisu sa nama.. Fotografije su bilježene od početka organiziranja odbrane, odnosno perioda Patriotske lige, pa do oslobodilačke operacije “Sana 95″. Nadam se da će ovo biti prilika i mjesto za druženje svih nekadašnjih pripadnika Petog korpusa, kao i brojnih građana”, riječi su autora Ekrema Halilagića.

Nakon današnjeg otvaranja manifestacije u Bihaću, već od petka, 14. oktobra, kreće realizacija planiranih programskih sadržaja po ostalim gradovima i općinama. Uz brojne posjete i obilaske mezarja i šehidskih spomen – obilježja, pripremljene su izložbe, naučne konferencije, promocije knjiga, izuzetno bogat kulturno – zabavni program, sportska takmičenja, te svečana akademija u Bihaću 21. oktobra.

Odgovori