Tri dame iz USK-a u utrci za Dom : Sve neizvjesnosti oko buduće vlasti mogu riješiti NES i SDA – ako se pomire
BIH


Predsjedavajući Halkić: Neka nas prestanu svađati

U takvom ozračju, bez konačnih rezultata, oprezno se pristupa pregovorima o mogućoj većini, a za sada stanje upućuje na to da će, kao i do sada, u Skupštini USK-a biti izjednačeno, sa jednim ili dva glasa koji mogu odlučiti tko će u vlast, a ko u opoziciju


Novi saziv Skupštine Unsko-sanskog kantona još nije poznat i preliminarni rezultati posljednjih dana brojanja glasova iz inostranstva mijenjali su se dramatično.

Prvo se NES izjednačio sa SDA, jer obje stranke imaju osam poslanika, zatim je prag prešla i Naša stranka, a posljednje izmjene doživjeli su laburisti te Narod i pravda. U obje stranke nadaju se da će imati po dva zastupnika u Skupštini, ali će se neko od njih morati zadovoljiti sa jednim.

U takvom ozračju, bez konačnih rezultata, oprezno se pristupa pregovorima o mogućoj većini, a za sada stanje upućuje na to da će, kao i do sada, u Skupštini USK-a biti izjednačeno, sa jednim ili dva glasa koji mogu odlučiti tko će u vlast, a ko u opoziciju.


Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a i aktualni predsjedavajući Skupštine USK-a Razim Halkić nije zadovoljan što je to tako, te se čini da mu ne bi smetalo da njegova partija ode u opoziciju.


– Za stvaranje većine podjednake šanse opet imaju NES i SDA, a većinu će formirati oni koji bolje odigraju u predstojećim pregovorima. A najbolje bi bilo da u vlast idu zajedno, tako bi imali natpolovičnu većinu, bez problema, i da onda prestanu više svađati ovaj narod, kazao nam je Halkić, umoran od četverogodišnjih muka zvanih stvaranje većine u Skupštini.

Iako je i to otvorena opcija, šanse da se NES i SDA dogovore o zajedničkoj vlasti u USK-u oduvijek su bile vrlo male.



U Skupštini kantona očekuju da će do 20. oktobra imati konačne preliminarne rezultate, nakon toga slijedi 48 sati za žalbeni rok, a do 2. novembra teče rok od mjesec koji je postavio CIK. Tek nakon toga će zakazati sjednicu.

U međuvremenu se budući poslanici bave i temom koga će izabrati za delegate u Domu naroda FBiH, jer odavno se nije desilo na izborima da u Skupštinu USK-a uđe veći broj Srba i Hrvata.

Inače, USK je do sada delegirao dva Bošnjaka, dva Srbina, jednog Hrvata i jednog iz reda Ostalih.

SDP bi tako mogao poslati delegata Mladena Lonića direktno iz Skupštine, a Pomak svog delegata Sašu Smiljanića. Kada je u pitanju delegat iz hrvatskog naroda, za tu poziciju bore se tri stranke – laburisti BiH sa Elvirom Abdić Jelenović, koja je nosila njihovu listu, NES sa Tanjom Šantić, koja je bila druga na listi, te SDA sa Ines Delić, koja je bila pod brojem 8 na listi za Skupštinu USK-a.

Oslobođenje/Fahrudin Bender

Odgovori